В руските санаториуми може да бъдат разрешени продажбата и употребата на вино, заяви Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Руският президент е на посещение в Ялта, второ в Крим след анексирането на полуострова миналата година. Лидерът събра местните вождове, за да обмислят по-нататъшни мерки за разширяване на туризма в Крим.

"Елементарната логика подсказва, че това е правилно (да се пие вино в санаториумите - б.р.). Защото човек може да излезе навън и да си купи каквото си иска. Какъв е смисълът от забраната?", отбеляза Путин на заседание на президиума на Държавния съвет. Така той коментира постъпилото предложение от Сергей Аксьонов, премиера на Крим.

Преди това президентът поиска мнението на здравната зам.-министърка Татяна Яковлева. Тя заяви, че продажбата на вино в местата за почивка е допустима, но не бива да се продава в лечебни заведения. Яковлева поиска Путин да поръча на здравното министерство да проучи методите на винотерапията.

"Ние - лекарите и професионалистите, ще проучим всичко", увери зам.-министърката. И допълни, че медицинските работници не са против въвеждането на понятие като "културна употреба на вино".

"Мъдро казано", отвърна Путин.