СИМОНА РУСЕВА

Световноизвестният дизайнер Доменико Долче се покая, макар и пет месеца, след като нарече заченатите в епруветка бебета “синтетични”. Майките пък, които износвали чужд плод били “взети под наем матки”.

Недопустимите квалификации на Долче бяха публикувани в италианското списание “Панорама”. Последва вълна от недоволство в цял свят.

“Та кой би се съгласил да бъде баща на химия? Продължаването на рода не може да е нищо друго, освен любовен акт. Сега дори психиатри не са подготвени да реагират на последствията от такива експерименти”, изрече тогава Доменико Долче. Той беше подкрепен и от Стефано Габана.

Както е известно, тяхната модна марка “Долче & Габана” е една от най-търсените. Двамата признаха хомосексуалността си през 1999 г. и дълго бяха влюбена двойка.

Сега, 5 месеца след скандалните изявления, Долче и Габана отново проговориха. Този път пред сп. “Вог”.

“Съжалявам, простете. Нямах намерение да обиждам когото и да било. Говорих дълго със Стефано. Прозрях, че думите ми изобщо не са били на място, извинявам се”, покая се дизайнерът  и изрази съвсем друго мнение. Родените чрез изкуствено оплождане били “просто деца”. Бебетата не бивало да бъдат дамгосвани, независимо как са били заченати.

Твърде съмнително е, че макар и закъсняло, извинението е продиктувано от промяна в отношението на Доменико Долче към изкуственото оплождане. То е по-скоро заради загриженост към съдбата на модната марка “Долче & Габана”.

Към бойкот призова Елтън Джон. След публикацията в “Панорама” той написа в Инстаграм: “Как не ви е срам да окачествявате моите прекрасни деца като “синтетични”?”

Известно е, че Елтън Джон живее с “мъжа си” Дейвид и че те имат двама синове. Бебетата бяха износени от майка след изкуствено оплождане.

Воля на протеста си дадоха също Мадона, Рики Мартин, Мартина Навратилова, Виктория Бекъм, Къртни Лав и много други известни личности.

Пръв опит да се измъкне от скандала и да ограничи щетите за модната марка Долче направи в интервю за Си Ен Ен. Той заяви, че трябвало да се уважава всеки начин на семейно планиране, но от друга страна било метод от Средновековието да се зове към бойкот (на “Долче & Габана”), само защото някой изразил различно мнение.

Така тогава дизайнерът де факто не отстъпи от схващанията си и протестите продължиха. Едва сега дойде извинението.
Габана пък сподели, че много искал да има дете, но това в Италия било невъзможно.

"Дори съм обмислял вариант да отида в Калифорния и там да си намеря дете, но пък не бих могъл да си го взема в Италия. У нас се изисква да се представи паспортът на майката. Питах и за възможности да си осиновя дете в Италия, но това е трудно дори за хетеросексуални двойки, какво остава за хомосексуалисти", споделя Стефано Габана.