Заради загубите бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" за пореден път увеличава капитала си, пише в. "Капитал daily" се вдига за пореден път, като рушението за това е взето на акционерното събрание на компанията в края на юни.

Чрез операцията се цели дружеството да не стане с отрицателен капитал, което е следствие от системното натрупване на загуби. В случая това става чрезапорт на вземане на компанията майка - холандската Lukoil Europe Holdings, в размер на 900 млн. евро, или 1,76 млрд. лв., което се трансформира в нейни акции. По този начин дълговете на рафинерията намаляват, но в нея не постъпват свежи пари, пише "Капитал daily".

Заради натрупаните загуби собственият капитал на дружеството още към края на 2011 г. падна под размера на акционерния капитал и стана отрицателен. Това породи необходимост основният акционер да внесе допълнителен капитал, което бе направено през 2012 г. - вдигането тогава беше с 490,9 млн. лв. и то беше с даване на свеж ресурс, а не с преобразуване на дълг.

През 2014 г. "Лукойл Нефтохим Бургас" има загуба от 532 млн. лв. при 6,45 млрд. лв. приходи. Това се дължи на падането на цената на горивата с почти 10%, а от друга, както и на по-малката продукция.