Имам проблем. В едно село ме питат: "Г-н Каролев, защо не можем да заменим държавната полиция с частна охранителна фирма, която да ни пази къщите, нивите и горите, след като така или иначе плащаме и за двете?" Какво да им отговоря, когато имаме втората по численост полиция в Европа, а:

1. Разкриваемостта на битовата престъпност е толкова ниска, че все повече хора дори не докладват, когато са им разбили къщите - излишна занимавка и губене на време, резултат - почти 0.

2. Земеделците си наемат частна охрана на посевите и въпреки това имат проблем с ромските набези. Да не говорим за наемателите на язовири.

3. Полицията често пази бракониерите на дърва, вместо да ги лови. Наскоро имаше случай на няколко километра от София, полицейски ескорт на камиони с трупи.

4. Енергото само си хваща незаконните кражби, в много случаи полицията пази циганите от инкасаторите (ЧЕЗ и EVN имат особено високи резултати, в някои махали събираемостта стигна над 90%). Същият е случаят със Софийска Вода, само че там политици и чиновници пазят махалите, да не им спрат водата. Държавните ВиК не ми се коментират, там често шефовете са в един кюп с циганските тартори.

5. Наркодилърите продават наркотици на броени метри не само от училища и университети, ами и от районни полицейски управления и дори Народното събрание. В същото време, баби влизат в ареста, щото в двора им поникнал коноп.

В МВР трябва голяма метла и няма какво да реват срещу Бъчварова - даже с перо ги гали, като им реже 20-те заплати при пенсиониране и трябва да е още по-смела. Когато дойде на власт, Саакашвили заплаши полицаите, че ще ги уволни всичките, ако продължат да взимат подкупи. Те си помислиха, че блъфира и си продължиха със зулумите. След седмица, Саакашвили уволни 30 000 полицаи, съдии и висши служители в съдебната система. И да видите как Грузия от около 150-то място по корупция и бизнес среда за няколко години стана на 50-то място по корупция и в топ 10 по бизнес среда. Ако ли пък не става, то нека конкуренцията реши проблемът - което село и град искат, заменят някои функции на полицията с частна алтернатива и се оправят (така и така, повечето от нас вече плащаме и за частната алтернатива). В крайна сметка, ако нещо няма да проработи 30 или 40 години, то вероятно изобщо няма да проработи.

 

Текстът е взет от профила на Владимир Каролев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.