Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Ислямска държава" (ИД) използва химически оръжия при нападенията над кюрдските сили в Северен Ирак, предаде АФП.

Това съобщама германският всекидневник "Билд", като цитира конфиденциален доклад на армията. Според информацията химически оръжия, включително хлор, са използвани на 12 август при атаката над град Махмур.

По това време 88 германски военни били в Ербил - столицата на иракски Кюрдистан. Градът е само на 60 километра от Махмур.

САЩ също смятат, че ИД използва химически оръжия, пише в. "Уолстрийт джънръл". Вероятно става дума за иприт, известен още като (горчичен газ).

"Имаме достоверна информация, че при атаката по-рано тази седмица е използван иприт", казва високопоставен източник от администрацията на Барак Обама пред изданието. Вестникът обаче не уточнява дали става дума за атаката край Махмур на 12 август.

ИД може да се е сдобила с иприт в Сирия. Правителството в Дамаск призна през 2013 г., че разполага с химически оръжия. Тогава обаче режимът на Башар Асад се съгласи те да бъдат изнесени от страната и унищожени.

Същевременно ИД започва да заема позиции в Афганистан и може да се превърне в по-сериозна заплаха, заяви американският бригаден генерал Уилсън Шофнър - член на щаба на провеждащата се под егидата на НАТО операция "Решителна подкрепа". 

"Виждаме, че боеспособността им нараства в известна степен, но не дотолкова, че да могат да водят операции като тези в Ирак и Сирия, макар че отбелязваме, че имат потенциала да се превърнат в нещо по-сериозно, по-опасно", заяви висшият военен, цитиран от АП.

Според него бойците на ИД се бият с талибаните в райони на Афганистан. ИД навлиза в талибанска територия. Шофнър определи това като дестабилизиращо развитие, водещо до повече рискове за цивилните.

Той отказа да съобщи дали американски бойни самолети са нанасяли удари по позиции на ИД в Афганистан.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.