ПЕТЪР ТОМОВ

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Кубински дисиденти няма да присъстват на днешното откриване на посолството на САЩ в Хавана, съобщи „Фокс нюз“. Президентът Барак Обама не е изпратил покани до противниците на режима на Раул Кастро, което доказва, че Белият дом тайно се е спазарил с кубинския диктатор да поддържа връзки само с официалните власти. Опозицията срещу клана Кастро бе във фокуса на външната политика на САЩ спрямо острова през целия период след скъсването на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана през 1961 г. Кубинският режим нарича дисидентите „предатели и наемници на САЩ“. Въпреки затоплянето между двете страни, властите в Хавана отказват да разговарят с американските политици, които посещават острова, за да се срещнат с представители на репресираната опозиция. Това породи опасения в САЩ, че режимът в Хавана може да бойкотира тържествената церемония по откриването на посолството на САЩ. Дипломатическото представителство на САЩ на крайбрежния булевард „Малекон“ бе затворено в продължение на 54 години.

Събитието ще бъде почетено от държавния секретар на Съединените щати Джон Кери, който пристига днес в Хавана. Това е първата визита на високопоставен американски представител след Втората световна война, изтъква Асошиейтед прес.

Изключването на дисидентите от официалното откриване на мисията на САЩ бе критикувано от представителите на кубинската емиграция в САЩ и от сенатора и кандидат за президент Марко Рубио. Дисидентката Йоани Санчес, която публикува в Интернет изданието „14 имедио“ посочи, че не е получила покана за нито едно от събитията днес.

Въпреки, че официално Вашингтон обърна гръб на опозицията на острова, очаква се Кери да се срещне с малка група дисиденти в дома на американския дипломатически представител в Хавана.

Барак Обама обяви, че посолството няма веднага да бъде оглавено от посланик. От лятото на 2014 САЩ имат шарже д'афер в кубинската столица и това е дипломатът от кариерата Джефри Де Лаурентис. Очаква се той да бъде повишен в ранг посланик по-късно.

Няма да е учудващо, ако дипломатите от Северна Америка поставят приоритета на контактите си с кубинското правителство“, заяви по „Фокс нюз“ Елизардо Санчес, водач на Кубинската комисия за правата на човека и за национално съгласие. „Ако ние се появим те ще напуснат“, допълни той.

Правилното нещо бе да ни поканят, за да чуят какви са нашите въсгледи въпреки, че не сме съгласни с новата американска политика спрямо Куба“, посочи друг член на опозицията Антонио Родилес, ръководител на групата „Естадо де САТС“. В писмо до Кери, Рубио посочва Родилес като един от дисидентите, които трябва да бъдат поканени в посолството на САЩ. „Той и много други, а не фамилията на Кастро, са истинските представители на на кубинския народ“, се казва в писмото на Марко Рубио, който е син на емигрант острова.

Междувременно по случай 89-ия си рожден ден Фидел Кастро вчера заяви в интервю за официоза „Гранма“, че САЩ дължат на Куба милиони долари заради щетите, нанесени от 54-годишното икономическо ембарго срещу страната. Кастро не споменава днешното събитие, по време на което държавният секретар Джон Кери ще издигне пред посолството знамето на САЩ.

През 2006 г Кастро, който бе несменяем президент на Куба от 1961 г, постъпи в санаториум да се лекува и предаде властта на брат си Раул Кастро. Вождът на кубинската революция, която през 1959 г свали от власт верния на Вашингтон генерал Антонио Батиста, разкритикува също решението на САЩ да разменят долари срещу злато. Кастро заявява, че тази стъпка е превърнала долара в световна валута.

Въпреки официалното възстановяване на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана, икономическото ембарго спрямо Куба остава в сила. То може да бъде отменено само от Конгреса на САЩ. Възможно е контролираният от Републиканците Конгрес да даде отпор на президента Барак Обама, който смята, че санкциите трябва да бъдат снети.