Само за няколко години динамичен Китай изпревари старите икономически сили Европа и Япония и дори се запъти да надмине САЩ като най-мощна икономика в света. Само в рамките на едно поколение една безпримерна структурна промяна катапултира огромната империя от развиваща се страна към индустриална нация. Като доставчици на оборудването на световните фабрики германските производители на машини и съоръжения в най-голяма степен спечелиха от тази надпревара, докато в същото време производителите на немски автомобили натрупаха огромни печалби благодарение на глада на китайците за лукс и престиж. Сега изглежда китайският бум е към края си.

Предупредителен сигнал са големите загуби заради срива на курса на германските акции, зависещи до голяма степен от Китай. Две незначителни девалвации на китайската валута бяха достатъчни, за да предизвикат шокова вълна на световните борси.

Изведнъж Европа се оказа откъсната от съсредоточеността си върху еврото и прозря, че не всичко в света се върти около Гърция.

Шокът, идващ от Азия, би могъл да задуши крехкото стабилизиране на европейската конюнктура. Застрашена е дори изглеждащата стабилна германска икономика. Да се надяваме, че пекинската девалвация не е началото на глобална конкурентна девалвация, при която, както е известно, има само губещи.

Въпреки това има признаци, че сега комунистическият Централен комитет иска да изнесе в света част от проблемите си, след като Китай с гигантски конюнктурни програми като локомотив теглеше световната икономика. 

В името на истината сме длъжни да признаем, че надпреварата в девалвацията започнаха Япония и Еврозоната, за да подсигурят предимства за експортните си компании. Икономистите плановици на Пекин спряха срива на курса на китайските борси посредством най-големите в историята инвестиции, но по този начин само повърхностно можаха да успокоят паниката сред частните вложители.

Световната икономика е уязвима. Редица държави прекалено много са задлъжняли, някои са силно зависими от суровини, други, като европейските страни, се боят от структурна промяна. Отново най-добре се справи Америка. Там икономиката и трудовият пазар така добре функционират, че Централната банка възнамерява да вдигне лихвите. Твърдо често обаче беше обещаван отказ от евтините пари и точно толкова често подобен ход беше отлаган.

Холгер Щелтцнер е завършил икономика и право, работил е в престижни банки, а от 2002 г. е съиздадетел на в. "Франкфуртер алгемайне".