БЕРЛИН – Германската канцлерка Ангела Меркел е разговаряла на висок глас по телефона с гръцкия премиер Алексис Ципрас. 

“По време на разговора тонът достигна кресчендо”, заявил за в. “Билд” гръцки правителствен източник.

Провеждането на телефонен разговор в нощта срещу вторник потвърди днес говорител на канцлерката, но отказа да посочи подробности около спора.

Според гръцкия източник Ципрас е информирал Меркел, че било постигнато принципно съгласие с представителите на кредиторите. Канцлерката отговорила, че до нея не е достигнала надеждна информация за подобно съгласие. Ангела Меркел много добре знае, че трудно ще убеди депутатите от собствената си десница да гласуват в Бундестага (германският парламент) трети спасителен пакет за Гърция, ако Атина не даде надеждни гаранции, че стриктно ще спазва договореностите. 

При вота в парламента в Берлин в средата на юли, когато ставаше въпрос само за започване на преговори по темата, 65 народни представители от десницата показаха червен картон на канцлерката – 60 гласуваха с "не", а петима се въздържаха.
При задаващия се идната седмица вот в Бундестага по третия пакет за Атина броят на противниците може да се окаже доста по-голям.

Ясно е, че Меркел е решена да се помогне на Гърция да запази общоевропейската валута. Още по-ясно е, че за нея е далеч по-важно да запази единството в партията си – Християндемократическия съюз, както  и властта си. Тя не би си позволила да заложи на крата доверието в нейната политика вътре в страната. Ето защо може да се вярва на твърдението от Атина, че тя е изпуснала нервите си и де факто е наругала Ципрас – да престане с увъртанията си и Гърция да спазва изискванията на кредиторите.

Че това е било така, може да се съди и от изказване на германския заместник-министър на финансите,  християндемократът Йенс Шпан:

"Сега решаващото е да не стане така, че новата гръцка програма да остане в сила само няколко месеца и после всичко да започне от начало."

Никак не е случайно, че председателят на фракцията на социалдемократите в Европейския парламент Джани Питела изрази вчера съмнения, че правителстовто на Меркел е склонно да приеме сегашното споразумение на Атина с кредиторите. 

"Ние призоваваме канцлерката да спазва дадените по времето на срещата на върха в Брюксел обещания и сега да не слага на масата допълнителни условия", заяви италианецът Питела.

Новото споразумение между Гърция и кредиторите, оформено като 400-страничен законопроект, вече е в гръцкия парламент. Обсъждането тече в отделните парламентарни комисии, които трябва да кажат подкрепят ли споразумението по новия пакет. Ако това е така, предстои дебат в пленарна зала, а самото гласуване може да се очаква късно довечера или в ранните часове на петък.

Ако Ципрас получи парламентарна подкрепа, която е възможна само с гласовете на опозицията (депутатите от лявото крило на неговата СИРИЗА са против), то идната сряда или най-късно в четвъртък Бундестагът ще бъде свикан на извънредно заседание за гласуване на участието на Германия в третия спасителен пакет за Гърция, възлизащ на 86 милиарда евро.