Това, което всички очакваха - разцепление в Реформаторския блок за кметските номинации, започна да се случва. От ДБГ преглътнаха номинирането от ДСБ на Вили Лилков за общ кандидат за София вместо Соломон Паси, но различията избуяха в Свищов. 

Вчера всичко изглеждаше спокойно. Депутатите от Блока и от Патриотичния фронт - Иван Иванов и Милен Михов, обявиха на съвместен брифинг, че обединяват сили и ще се явят с общи листи и кметски кандидатури поне в три общини във Великотърновско - Свищов, Елена и Златарица, съобщи Дарик - Велико Търново. Представиха за своя кандидат за Свищов Станислав Благов. Настоящият градоначалник ще се бори за пети пореден мандат. Формално е номинация на "Коалиция за Свищов", обявиха още Иванов и Михов.

Оказа се обаче, че нито целият Блок, нито целият Фронт смятат да подкрепят Благов. От партията на Меглена Кунева, както и БНД се разграничиха от него. ДБГ издига местния си лидер Калин Костов като се очаква БНД да я подкрепи.

Самият Костов е публикувал в предизборната си страница във фейсбук - "Калин Костов за кмет на Свищов!" призиви за подкрепа, като ето този:

Публикувал е и писмо, в съавторство с Васил Трифонов, председател на местната структура на БНД. В което се казва следното (правописът е запазен):

"Пожелаваме на г-н Благов успех в надпреварата, но нашия път е различен и минава през алтернативно явяване на местните избори." 

"Вместо да се бием в гърдите и спорим кой е по-голям реформатор и кой - не е, по-добре да покажем на всички в Свищов и в цялата страна, кой в действителност е автентичния носител на духа и идеите на Реформаторския Блок."

"...имаме мандат, даден ни от Вас, да бъдем алтернатива на модела, по който се движи Общината през последните години."

Оказа се обаче, че не само РБ, но и ПФ е разделен по отношение на кандидата Благов. "Дневник" цитира Красимир Хаджидосев, областният координатор на Национален фронт за спасение на България (НФСБ), според когото партията на Валери Симеонов не е давала съгласие за подкрепа за настоящия градоначалник. Така засега Благов остава подкрепен единствено от ВМРО.

"От НФСБ ще имаме отделна листа за общински съветници", заявява Хаджидосев, но добавя, че до края на месеца ще се разбере дали ще издигнат отделен кандидат за кмет.