Всички ремонти в столицата са в срок, а някои ще се изпълнят и по-бързо, заяви кметицата на София Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на бТВ. Причината за многото ремонти е нуждата от реконструкция и възстановяване на базовата инфраструктура на София, подчерта тя.

Ремонтът пред НДК обаче е отделен проект, чийто срок за завършване е до края на годината.

"От тази година започваме ремонтите в кварталите на София", каза още Фандъкова. "Опитваме се да синхронизираме дейностите на различните дружества, за да няма множество разкопавания на улиците."

Тя обяви, че се очакват и нови 25 трамвая. Живеещите близо до бул. "Черни връх" пък могат да се радват, че той ще бъде изцяло завършен до края на месеца.

Екипът на бТВ създаде жива връзка между студиото и площад "Независимост", където се бяха събрали група столични майки, които изразиха възмущението си от рампите, с които се слиза и излиза от метрото и които не са пригодени за детски колички. Според тях проблемът е в липсата на контрол над дружествата, които ремонтират некадърно градската среда.

Фандъкова подчерта, че вече има тежки глоби, наложени на няколко такива изпълнители. И отбеляза, че ще продължи строенето на асансьори навсякъде в Метрополитена.

Майките бяха повод и за друга тема - за детските градини, която кметицата подчерта, че е нейна лична кауза. И се похвали, че досега е отворила нови 13 200 места, тази година ще бъдат завършени нови 8 детски градини, а догодина - още толкова.

В края на разговора, много набързо, Фандъкова коментира и предстоящите местни избори.

"Надявам се за кампания с идеи за София, не с политиканстване, то не е в моя стил. Както виждам обаче, някои опоненти искат да решават национални изборите за София, някои пък вътрешнопартийни. Аз съм действащ кмет, моята предизборна кампания ще бъде водена в последния месец, както е по закон," подчерта тя.

Според нея София има нужда от ясна визия, която тя е предложила и е абсурдно някой да твърди, че може да оправи проблемите в столицата само за 4 години.

"Аз нямам притеснения, защото ние работим за всички сфери. София има нужда от работа, от много ясна визия, която ние сме предложили - околна среда, градски транспорт, детските градини, въобще, децата в София," обяви Фандъкова приоритетите си.