БЕРЛИН – Бившият германски канцлер (1974 – 1982 г.) Хелмут Шмит е постъпил в петък вечер по спешност в кардиологията на болница в Хамбург. 96-годишният политик ветеран страда от сърце.

Тази вест, разпространена късно снощи от немските медии, хвърли Германия в тревога. Социалдемократът Шмит е смятан за икона на германската политика. С него се съобразяват и свои, и политически опоненти от десницата.

Едва тази заран съобщение от клиниката в хамбургския елитен квартал “Свети Георги” внесе успокоение.

“За щастие няма повод за тревога, не става въпрос за сериозен проблем. Господин Шмит не е поемал достатъчно течности в жегите и се е обезводнил”, съобщи главният лекар проф. д-р Карл-Хайнц Кук.

Той увери, че организмът на известния пациент е стабилизиран и най-вероятно той ще бъде изписан още в понеделник.

Температурите в Германия вчера достигнаха 40 градуса по Целзий.

Хелмут Шмит пуши дори по време на официалните си срещи с чужди делегации.

Хелмут Шмит е най-известният страстен пушач в Германия, пали цигара от цигара от марката “Ментол”. Когато се появи съобщение, че Европейската комисия ще забрани ментоловите цигари, ексканцлерът се запаси с десетки стекове.

Той е и единственият, на когото се позволява да пуши на обществени места, дори в телевизионно студио, където често е канен. В противен случай той би отказал да застане пред камера. Шмит пуши дори в театъра на Хамбург по време на официални чествания. Винаги е на първия ред, а пред него се поставя масичка с пепелник. Гневни граждани на няколко пъти го даваха на прокурор, но до следствие не се стигна.

1976 г., Шмит с външния си министър Геншер.

Самият Шмит признава, че здравето му е разклатено още от времето на канцлерството му. На 29 ноември м. г. той оповести, че в периода начело на правителството (1974 – 1982 г.) е губил близо сто пъти съзнание, макар и понякога само за секунди. Това обаче никога не е било повод да попаде оставка.

“Въпреки всичко бях длъжен да изпълня политическия си дълг”, заяви Шмит в Хамбург по време на дискусия по проблеми на здравеопазването в Германия, организирана от влиятелния седмичник “Ди Цайт” (в превод времето), чийто издател е Шмит.

Той призна също, че още на 50 години здравето му не е било завидно.

"Всъщност никога не съм бил напълно здрав. Германците обаче не се интересуват така живо от подобен проблем, както това правят американските граждани. Ние не знаем доколко са били здрави германските канцлери, нито какво е здравословното състояние на г-жа Меркел. А и това изобщо не ни интересува", заяви тогава Шмит, намеквайки, че важното за един канцлер е как се справя с работата си, а не какви болежки и лични проблеми има.

Наскоро той се похвали, че вече му е поставен пети байпас.

“Той е далеч по-добър от първия”, пошегува се Шмит.