Месец след случая с ген. Димитър Шивиков, чийто достъп до класифицирана информация бе отнет заради досъдебно производство срещу него, президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд по спорния въпрос. Както е известно, висшият военен подаде оставка и загуби възможност да стане наш представител в НАТО. 

Ген. Шивиков напусна армията, след като му бе отнет допускът до класифицирана информация, защото прокуратурата го обвини в злоупотреба със служебно положение. Мотивът на обвинението бе, че генералът е използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си. По-късно той обясни, че е кум на единия от войниците и подобни услуги и той самият е правил на своите подчинени. Всичко това се случи дни, преди ген. Шивиков да замине за щаб-квартирата на НАТО в Белгия.

Проблемът са две точки от Закона за достъп до класифицираната информация (ЗЗКИ) и една от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ)

Съгласно чл. 40, ал. 1, т. 5 от ЗЗКИ достъп до информация с гриф "Секретно" могат да получат само лица, срещу които няма образувано съдебно или досъдебно производство за умишлено престъпление от общ характер. Според президента, това противоречи на правилото (описано в нашата Конституция в чл. 31, ал. 3, и няколко международни конвенции), че всеки обвиняем е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда. ЗЗКИ обаче не прави разлика дали има присъда или само производство.

Друг проблем на същата точка е, че нарушава правата на обвиняемия, защото отказът за издаване и отнемането на разрешение за достъп до класифицирана информация води и до освобождаването на военнослужещия според Закона за отбраната и въоръжените сили. В мотивите на президента се казва още, че ЗЗКИ не позволява да се прецени дали конкретното образувано наказателно производство реално се отразява върху надеждността на лицето да работи с класифицирана информация.

Така военнослужещият не разполага с възможност за ефективна защита. А ЗОВСРБ пък не предвижда възможност да се върне на длъжност военнослужещият, дори ако наказателното производство бъде прекратено, или той бъде оправдан. Което пък противоречи на принципа, че България е правова държава, прогласен в чл. 4, ал. 1 на Конституцията.

С това действие президентът може да спести гласуване на промените, вече предложени от ГЕРБ в ЗЗКИ. Тогава в хода на дискусията във вътрешната комисия на НС Цветан Цветанов посочи, че не трябва да се оставя впечатление, че законът се изменя заради едно определено лице и неговото действие трябва да бъде валидно и със задна дата. Той уточни, че става въпрос за срок от 3 години назад. Предложенията бяха подкрепени единодушно от всички депутати в комисията, от шефа на ДАНС Димитър Георгиев и от ДКСИ.

Предложението на ГЕРБ обаче не стигна до зала до края на парламентарната сесия.

От същия период беше и изказването на премиера Бойко Борисов от правителствено заседание:

„С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан... Бригадата реве."