Зад гърба на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) се продават активи на безценица, съобщи БГНЕС, като цитира сигнал до прокуратурата на дружеството "Агрокомплект". Агенцията цитира случай, в който взети на лизинг товарни автомобили "Скания", били продадени на по-ниска от пазарната им цена на трети лица.

В случая става дума за 32 камиона, които фирмата "Агрокомплект" е взела на финансов лизинг в края на 2012 г. от лизинговото дружество "Партнер лизинг", като общата стойност на договора е 3,239 млн. евро - средно по 100 хил. евро на автомобил.

"Партнер лизинг" е един от големите кредитополучатели на затворената КТБ, която има експоцизии за около 130 кредита на стойност от 136 млн. лв. към него.

От "Агрокомплект" са изплатили две трети от задълженията си по лизинговата схема, но започнали да изпитват финансови затруднения, като поискали предоговаряне. Вместо това от "Партнер лизинг" ги уведомили, че правата по договора им са прехвърлени на друга фирма, в резултат на което камионите се оказват продадени на две други компании - "Хидропарк 2011" и "ИСА-2000", средно за по 10 000 лв. бройката, при положение, че пазарната им цена е 9-10 пъти по-висока. От "Агрокомплект" са уведомили за това синдиците, както и Столична градска прокуратура, защото смятат, че по този начин се ощетяват кредиторите на КТБ.

"Не можем да коментираме, докато тече съдебно производство", съобщиха от пресцентъра на КТБ. Оттам припомниха, че някои от активите на банката, както пакета с 15% от акциите на "Техномаркет", се продават директно от синдиците, докато за други се използват частни съдебни изпълнители.

Телефонът, посочен за контакт на сайта на "Партнер лизинг", беше изключен. Справка в Търговския регистър показва, че върху имуществото на фирмата, която е почти 100% притежавана от дружеството "Мел Финанс", няма наложен запор.