СИМОНА РУСЕВА

Още през 2013 г. началникът на руския Генерален щаб на армията е ръководил разработка на престъпен план по нарушаването суверинитета на Украйна.

Това съобщи днес на брифинг в Киев главният военен прокурор на Украйна Анатолий Матиос, цитиран от световните агенции.
Според главпрокурора с пагони началникът на Генщаба на въоръжените сили на Руската федерация генерал-полковник Валерий Герасимов от юли 2013 г. (далеч преди събитията на майдана, довели до свалянето на украйнския президент Янукович. Протестите започват през есента на 2013 г., а в края на февруари 2014 г. Янукович бяга в Русия. - б.р.) лично е ръководил разработването и осъществяването на операция по нарушаването на териториалната цялост на Украйна. По този повод е било поискано да бъдат завишени правомощията на Генщаба, за да могат да се координират действия с всички руски федерални органи на изпълнителната власт.

Матиос добавя и още един факт: от декември 2013 г. до февруари 2014 г. са били впрегнати всички верни на Кремъл медии при осъществяването на информацционно-пропагандна подривна дейност с цел да се изопачат и представят в отрицателна светлина събитията на киевския площад “Майдан”.

И още: през март-април 2014 г. е било осъществено организирано обучение, финансиране и предоставяне на въоръжение, боеприпаси и военна техника на престъпни групировки на територията на Украйна. Това ставало под непосредственото ръководство на руската военна разведка ГРУ. Заедно с паравоенни формирования на руското казачество и други руски граждани бил създаден батальонът “Восток”, а впоследствие и терористичните организации, нарекли се Донецка и Луганска народни републики с цел да бъдат завзети административни сгради, ключови военни обекти и гражданска инфраструктура в Донбас.

Главният военен прокурор на Украйна Матиос съобщава също, че на 24 април 2014 г. началникът на Генщаба на Руската федерация Валерий Герасимов е обявил военно учение в пограничните райони в близост до Донецка и Луганска области. Там е била съсредоточена тежка бойна техника и контигент в жива сила между 30 000 и 40 000 руски военнослужащи.
В периода от 8 до 23 август 2014 г. пък по заповед на Герасимов от руска територия е бил извършван системен и масиран ракетно-артилерийски обстрел на украински позиции по направление Саур Могила – Успенка – Амросиевка. Руснаците са използвали установки от тип “Гард”, “Смерч” и “Ураган”, за което имало неопровержими доказателства.

На 24 август 2014 г. била дадена заповед за оказване на военна подкрепа на сепаратистите в района на Иловайск, наречени от Матиос “терористи”. В операцията участвали 3500 войници, около 60 танка, 60 оръдия и друга бойна техника. Така украинската редовна войска в района била обкръжена. При опит за пробив, направен на 29 август, украинските сили били подложени на масиран обстрел от руски подразделения и нелегални въоръжени групировки. Тогава загинали 459 украинци. Впоследствие по пътищата около Иловайск били открити изоставени танкове и военни камиони.