Думите на американския президент Барак Обама, че САЩ няма да строи противоракетна отбрана - т.нар. ракетен чадър, в Европа, ако се постигне съгласие с Иран, явно са неистина. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров.

Преговорите с Техеран завършиха успешно след седмици тежки разговори във Виена и 12 години преговори. Според споразумението, Иран ще ограничи ядрената си програма, но в замяна ще бъдат облекчени международните икономически ограничения срещу страната.

"Всички помним, че през април 2009 г. в Прага президентът Обама заяви, че ако се реши ядрения проблем с Иран, няма да има нужда от ПРО в Европа. Затова и днес обръщаме внимание на нашите американски колеги към този факт. Ще очакваме тяхната реакция," каза Лавров.

Намеренията на САЩ да построи трети противоракетен щит на Стария континент е един от ключовите въпроси, обтягащи американо-руските отношения. Янките имат две такива системи - в Калифорния и Аляска. Русия пък разполага със своя еквивалент около Москва. САЩ ясно заявяват, че подобна система в Европа цели да пази държавите на НАТО от агресия откъм Близкия изток и че ракетният чадър ще от полза и за Русия.

В Кремъл обаче са притеснени, че обещанията, че ракетите няма да се използват срещу тях, са само на думи. И настояват за официален договор.