СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Становете на текстилната фабрика “Сетекс” работят на пълни обороти, за да изпълнят поръчка на Кристо, българинът Христо Явашев. 

Предприятието в град Гревен, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, трябва да произведе 90 000 квадратни метра платно в цвят искрящо жълто за инсталацията “Плаващите кейове” на именития майстор на опаковането, пише в. “Ди Велт”, позовавайки се на официално съобщение на ръководството на текстилната фабрика.

Платното, което е с ширина от 16 метра, ще преобрази през юни догодина езерото Изео в Северна Италия. С издръжливата материя от най-високо качество ще бъдат свързани два острова с материка, като по платното ще може да се минава.
Идеята на Кристо е да внуши великолепното съчетание между изкуство и природа.

Фабриката в Гревен.

Огромното платно трябва да е готово до късната есен на тази година. След това материята ще бъде транспортирана до северния германски град Любек за допълнителна обработка.

“Роденият в България Кристо вече многократно е залагал на качеството на особено издръжливите полиамидни тъкани от областта Мюнстер (където е  и фабриката “Сетекс” – б. р.). Така платното, с което преди 20 години Кристо опакова Райхстага в Берлин, беше изработено от специалистите на фирмата «Шилген» в Емсдетен. През 2013 г. тя премина към «Сетекс»”, пояснява “Ди Велт”. 

Изданието уточнява, че с такова платно Кристо е осъществил свои проекти  също в Швейцария и в НюЙорк.

Няма съобщения колко е платил Кристо за огромното платно. Знае се само, че той сам финансира проектите си. Постъпленията са от картички, скици и мостри от платно, продадени при предишен проект. Фабриката “Сетекс” в 36-хилядния град Гревен е специализарана в производството на изключително здрави материи. В асортимента са трудно запалими тъкани, които се използват за изработката на специално облекло на пожарникари.