Главният прокурор на Германия Харалд Ранге бе уволнен късно снощи. Причината - спор какво е свобода на словото и медиите и кога се прекрачват границите й. Нямам повече доверие в Ранге, отсече правосъдният министър Хайко Маас, цитиран от Би Би Си. Гневът му бе предизвикан от рядко срещана публична проява на несъгласие от страна на главния прокурор, който критикува правителството, че се меси в първото от десетилетия насам разследване срещу медия за държавна измяна и се опитва да прикрие журналистите.

Ангела Меркел напълно подкрепя министъра, обявиха от канцлерството. Вътрешното министерство обаче бе дало становище, че в случая с разследващите журналисти найстина става дума за вероятна държавна измяна, а Асоциацията на съдиите подкрепи уволнения прокурор. Така че бурята вече започва да се превръща и в политически и обществен скандал.

Главпрокурорът Ранге спря временно разследването на сайта netzpolitik.org, публикувал планове за увеличаване на тайното следене на онлайн комуникациите в страната, до получаване на независимо експертно мнение. През февруари те написаха, че контраразузнаването е поискало допълнителни средства за разрастване на програмата си за следене на интернет, а през април - че разведката е създала специален отдел за следене на социалните мрежи.

Маас и Ранге.

Разследваният журналисти Андре Майстер и главният редактор Маркус Бекедал потвърдиха, че са цитирали откъси от документи, които са били раздадени на членове на парламентарна комисия или пък били с гриф "секретно". В интерес на разследването и истината обаче Ранге искаше да чуе мнението и на независим експерт дали случилото се е разпространяване на държавни тайни.

В края на миналата седмица министър Маас обяви, че са се съгласили с главпрокурора и такава оценка ще се направи от министерството, но при условие, че Ранге оттегли идеята си за независима експертиза. Тогава Маас коментира, че е важно да се защитава независимостта на медиите и че се съмнява разкритите документи да застрашат Германия.

Вчера обаче главният обвинител изненадващо атакува правителството и го обвини, че поискало отстраняването на експерта. Това станало защото специалистът вероятно щял да даде заключение, че журналистите все пак са извършили тежко престъпление.

"Да се въздейства на разследването, защото резултатът може да се окаже политически некоректен е недопустимо подкопаване независимостта на правораздавателната система. Свободата на мнение е нещо ценно. Това е право да бъдеш свободен, но то не означава интернет без ограничения. Това не освобождава журналистите от задължението да спазват закона", обяви Ранге. "Задачата на правораздавателните органи е да следят спазването на закона и те могат да я изпълняват, само ако са независими от политическа намеса. Затова е в Конституцията се защитава независимостта на съдебната власт, също както се защитават и свободата на пресата и на волеизявление", добави той на специално свикана пресконференция.

Министърът тутакси отвърна като ужилен. Той обяви, че е загубил доверието в Ранке. И допълни, че главният прокурор създава в обществото погрешна представа. Маас поиска от президента да отстрани главния прокурор и да назначи на негово място Петер Франк, който е обвинител номер 1 на Мюнхен.

Случаят с netzpolitik.org предизвика и улични протести в защита свободата на словото. Над 1000 души демонстрираха в Берлин в събота в защита на журналистите. Правителството излезе с декларация, че Германия защитава свободато на словото и медиите. Меркел и няколко журналисти заявиха, че никой не се опитва да запушва устата на медиите и че подкрепят журналистите.

А Ранге бе обвиняван в двойни стандарти, след като по-рано тази година прокуратурата спря поради липса на доказателства разследванията, че американската Агенция за национална сигурност е подслушвала телефона на Меркел. 

Не закъсняха и реакциите на скандала. "Ди Велт" обяви, че случаят разкрива некомпетентността и на двете страни. Изданието оцени случващото се като "мръсен театър". Свободата на словото трябва да се пази от политиците, журналистите и цялото общество, добави "Ди Велт".

Според "Франкфуртер алгемайне цайтунг" случаят е кулминация на битката между главния прокурор и шефа на разузнаването.

Разследването срещу Netzpolitik.org започна по искане на контраразузнаването - Службата за защита на Конституцията (BfV) по повод две публикации от 25 февруари и 15 април. Федералната прокуратура веднага бе обвинена от германското сдружение на журналистите  DJV, че ограничава свободата на медиите.

"Това е атака срещу свободата на пресата. Няма да отстъпим пред този шантаж", заяви тогава Андре Майстер. Бекедал пък обяви, че подозрението, че с колегата му са предатели е "опит за тормоз" над журналисти и над източниците им да спрат да публикуват за "най-големия скандал за следене в историята на човечеството".