Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Румънската прокуратура обвини руския петролен производител "Лукойл", че е "изпрал" 1,77 млрд. евро, съобщи Ройтерс. През юли прокуратурата наложи запор върху активи на компанията за над 2 млрд. евро, след като повече от година я разследваше.

Официалните обвинения са отправени срещу няколко души от ръководството на румънската рафинерия "Петротел", която е собственост на "Лукойл", както и срещу генералния директор на руската компания. Все още не е определена датата за първото съдебно заседание по делото.

"През периода 2011-2014 г. обвинените са използвали неправомерно активите и репутацията на компанията в противовес на нейните интереси, за да облагодетелстват с договори за продажба на петрол на други компании, в които те имат пряк или косвен интерес", пише в мотивите на обвинението.

Според прокуратурата в разследването ѝ са оказали помощ и румънските тайни служби SRI.

След запора на активите на "Лукойл" през юли, компанията поиска съдействие от Европейската комисия, за да ѝ помогне срещу обвиненията за пране на пари и данъчни измами в Румъния. "Лукойл" отхвърли обвиненията, които според нея "увреждали бизнеса ѝ".

Разследването срещу "Лукойл" в Румъния започна през 2014 г., като компанията твърди, че ѝ е нанесло щети за 230 млн. евро, защото през октомври м.г. прокуратурата спря дейността на рафинерията и конфискува наличните суровини, петрол и готови продукти. По-късно дейността беше възобновена.

Рафинерията "Петротел" е сред най-големите в Румъния, като преработва по 2,4 млн. тона петрол годишно.

Ключови думи

Коментари

д-р Петроff

Даааа, в съседите явно има Истинска Прокуратура. Нашата беше наречена от Бареков (поради неграмотността на "журналиста"-бгфилолог) ПрокОратутура,но си мисля,че е частна прекАратура.

VIP

Или путкуратура. Тва де, родната.

DogWoman

Ще бъде чудесно да могат да го докажат и да ги осъдят.

дебелян пеевский

За разлика от България, където слушаме Лаборанта (бивш Командир), който бърка нафтата с вода и само му се смеят, в некои държави са се научили да не ловят маймуните с трици.

Gogo

Много подходящ пример за смисъла на "съдебната реформа". Вероятно много време ще мине, докато българина не разбере, че от съдебната власт зависи не толкова "кого са хванали и кого пуснали", а благосъстоянието и качеството на живот в една държава.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.