Българският офис на руската банка "ВТБ Капитал", която през последните години участва в емблематични приватизационни и инвестиционни сделки, си търси анализатор, показва обява за работа, пусната на сайта karieri.bg. 

Спечелилият позицията ще съветва висшите членове на екипа ѝ в "подбиране, анализ и оценка на нови възможности". Което на обикновен език означава, че банката планира развитие на дейността си чрез нови сделки.

Офисът на ВТБ Капитал у нас е ръководен от бившия финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев. В управленския екип е и братът на Милен - Георги, който има сериозни инвестиции в хотелиерския бизнес у нас.

През есента на 2011 г. банката купи 80% от "Булгартабак холдинг", които през февруари м.г. продаде на регистрирана в Лихтенщайн фирма, собственост на дубайска офшорка, зад която стои неизвестно физическо лице. Публикации в медиите често определят за краен собственик на тютюневия холдинг депутата от ДПС Делян Пеевски.

ВТБ е акционер в затворената КТБ, където има 9,1% от капитала. Освен това притежава около 33% от акциите на БТК, като от началото на тази година започва да участва по-активно в нейните дела. В края на януари Милен Велчев беше вписан като един от управителите на собственика на БТК - "Вива телеком България", а Георги Велчев влезе в надзорния съвет на телекомуникационната компания.

Наскоро БТК чрез бранда си "Виваком" стана спонсор на футбалния отбор "Левски" за едногодишен период.