Темата за неравенството е много актуална през последните години, но опитът на един милионер да дава равни заплати на всички свои служители, включително и на себе си, не се последва от други. Нещо повече, срещу него се оформи и негативна кампания.

Миналия април Дан Прайс, създател и шеф на базираната в Сиатъл, САЩ, компания за обработка на плащания с кредитни карти Gravity Payments, въведе минимална годишна заплата на своите служители от $70 000 при $48 000 преди това. Прайс намали на $70 000 и своята заплата, която беше $1 млн. Той обеща да използва и до 80% от прогнозираната за 2015 г. печалба, за да я раздава към заплатите.

Но оттогава Дан Прайс е изправен пред сериозни проблеми и е засипан от хиляди имейли от недоволни служители и други негови колеги, пише в. "Ню Йорк Таймс"

"Давам под наем собствената си къща, за да свързвам двата края. Не съм изкарвал толкова пари от когато бях на 20-ина години. Добре че съм на 31, нямам деца, както и приятелка, която да ми казва, че съм луд", оплаква се Прайс.

Скоро след обявяването на инициативата братът на Дан - Лукас Прайс, заведе дело срещу него, защото смята, че ощетявал дребните акционери с разпределението на печалбата за заплати, вместо да я даде като дивидент.

Трима от най-добрите му служители го напуснали, защото не били съгласни с "уравновиловката".

Защо все пак Дан Прейс е постъпил така? Оказва се, че бил вдъхновен от международно изследване, проведено през 2010 г., според което щастието на хората се увеличава с дохода, но няма значителен прогрес над заплата от $75 000 годишно.