СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН -  Преди полагането на клетва като президент на Украйна Петро Порошенко се врече да прогони олигарсите от властта и да се раздели със собствените си фирми. В действителност обаче бизнесът на държавния глава процъфтява, а деловите му отношения поставят редица въпроси.

Това пише кореспондентът на “Шпигел” в Москва, който отразява и събитията в Украйна, Бенямин Бидер. Публикацията е под заглавие “Съмнителните връзки на Порошенко”.

Ден по-рано австрийският в. “Курир” публикува интервю с украинския президент, който заявява: “Съвсем нормално е богати хора да имат възможност да се ангажират в политиката. Моя доброволна стъпка е да се дистанцирам от предприятията си. Трудно е по време на война да продадеш дяловете си. Сключихме сделка с реномирани западни инвеститорски фирми, които управляват моите дялове. Заявявам категорично, че нито една моя стъпка като президент не е била свързана по какъвто и да било начин със собствеността ми.”

Интересно е да се разбере как гледа Бидер на бизнеса на Порошенко, какви други апетити има и с какви факти разполага.

“Все още в ушите на украинците звучи мотото на предизборната кампания, с което преди година Петро Порошенко влезе в президентството. “Да живеем по новому”, беше изписано на плакатите му. Порошенко обеща да скъса с практиката украински бизнесмени богаташи да си купуват политическо влияние и така да трупат още повече пари. Това “деолигархизиране” щяло да засегне всички, обяви държавният глава, сам той олигарх”, пише авторът.

Той признава че били притъпени амбициите на някои милиардери. Така влияние загубил Ринат Ахметов, най-богатият олигарх в страната. Магнатът Игор Коломойски бил уволнен като губернатор на Днепропетровск.

“Въпреки това новите правила изглежда не се отнасят до всички. Фирмите на Порошенко процъфтяват. По време на предизборната битка той обеща бързо да ги продаде. Сега пък казва, че при тежкото икономическо положение още не можел да намери купувач. Концернът за шоколадови изделия “Рошен” и до днес е негова собственост и бележи завидни успехи. “Рошен” отвори 14 нови магазина, един от които на централния булевард в Киев”, пише Бидер.

Авторът твърди също, че въпреки икономическата криза банката на Порошенко също била успешна – 84,5 на сто ръст през 2014 г. Това се дължало не на последно място на назначения в банката бизнеспартньор на президента Константин Ворушилин.
Друга съмнителна връзка авторът съзира в интереси на Порошенко в енергийния сектор. Официален Киев имал планове за съживяване на този бранш, намиращ се в окаяно състояние. Привлекателна държавна поръчка получил дългогодишен приятел на президента. С приватизацията пък на голяма верига електростанции, за което настоява Международният валутен фонд, бил натоварен министърът на енергетиката, бивш бизнес партньор на Порошенко.

Правителството в Киев решило да купи 17 нови трансформатора. Те трябвало да бъдат доставени от местен производител от Запорожие.

“Неговите трансформатори са безбожно скъпи. По пресмятания на украински медии те струват двойно в сравнение с трансформаторите на “Сименс” или на “АББ”. Възмущението кулминира и при въпроса кой печели от голямата държавна поръчка. Заводът в Запорожие е собственост на руския милиардер Константин Григоришин, дългогодишен бизнес партньор на Порошенко”, твърди Бидър.

Според него енергийният министър на Украйна Владимир Демчишин е доверено лице на Порошенко. Той пък мотаел продажбата на “ЦентрЕнерго”, втория по големина енергиен оператор в страната. Като потенциален купувач се явил френският концерн “GDF Suez”, но Киев стопирал сделката.

Министър Демчишин заявил, че е спрял приватизацията на “ЦентрЕнерго”, тъй като първо трябвало да се извърши реорганизация на енергийния пазар.  Според запознати обаче истинската причина била съвсем друга. От Министерстното на енергетиката искали да уплашат чуждите инвеститори с твърдения за лошо състояние на “ЦентрЕнерго” и да продадат фирмата на партньора на Порошенко Константин Григоришин, от чието обкръжение бил самият енергиен министър Демчишин. Той категорично отричал подобен замисъл, с Григоришин поддържал единствено “професионални контакти”.

“Поведението на Демчишин поражда съмнения относно неговата професионалност. По време на преговори със западни инвеститори министърът не само дърпа спирачката, а и ги подвежда. Според запознати министърът е посъветвал френските представители на “GDF Suez” да се откажат от намеренията си за сделка. Сигурността на съоръженията на “ЦентрЕнерго” била под всякаква критика. На своите пък Демчишин казал, че на французите им лисвал опит в бранша. Според участник в разговора това било смешно. Оборотът на “GDF Suez”, един от най-мощните концерни в света,  е 90 милиарда евро”, пише Бидер и добавя, че негово запитване по темата до Министерството на енергетиката в Киев останало без отговор.

Петро Порошенко отказва да се раздели и с телевизията си “Пети канал”. Това не се харесва дори на собствената му фракция. Сергей Лешенко, депутат от партията на Порошенко, прави паралели с експремиера на Италия и медиен магнат Силвио Берлускони. Точно той бил лошият пример за Порошенко, заключава Бенямин Бидер.