И настоящата власт се зае с болезнения за силовите ведомства въпрос, който винаги среща голяма съпротива от страна на ресорните министри - този с т.нар. работещи пенсионери.

Публична тайна е, че в структурите най-вече на Министерство на отбраната (МО) и Министерство на външните работи (МВР) има не само кадри, които въпреки че са навършили стаж, не биват освобождавани от служба, но и такива, които вече са се пенсионирали, а после отново започват работа в систематаПървите са навършили възрастта за пенсиониране съгласно действащото законодателство и продължават да работят, но не получават пенсии. Вторите са придобили право на пенсия и заедно с нея взимат и заплата. 

Депутати от ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ предлагат т.нар. работещи пенсионери да може да бъдат освобождавани веднага след навършване на съответния стаж, т. е. с придобиването на право на пенсия, което при МО и МВР става при облекчени условия.

В момента в Закона за държавния служител пише, че органът по назначаването, да речем военният министър, може да прекрати с едномесечно предизвестие договора на служител, само ако отговаря на условията по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване - т.е. при навършване на години за придобиване право на пенсия от работещите трета категория труд. Това означава, че може да освободи служител само след навършване на възраст 60 години и 10 месеца за жените и 63 години и 10 месеца за мъжете (с постепенно увеличаване от 1 януари 2016 г. до достигане на 65 г. и за мъжете, и за жените).

Военни и полицаи обаче могат да се пенсионират при други условия - при 27 години стаж (2/3 от който в системата), без оглед на възрастта. 

Така реално един министър на отбраната не може да освободи пенсионер, който хем е взел до 20 заплати накуп при напускане на системата, хем получава пенсия, хем заплата, влизайки отново в системата, ако той не е навършил пенсионната възраст, посочена в чл. 68 - над 60 г.

С измененията, внесени от в последния работен ден на парламента 31 юли, депутатите ще развържат ръцете на ръководствата на двете ведомства да освобождават придобили право на пенсия служители преди да са навършили 60 г. Друг е въпросът ще се възползват ли министрите предвид вътрешната съпротива сред служителите.

В първия мандат на кабинета "Борисов" например тогавашният финансов министър Симеон Дянков бе още по-дързък. Той предложи ат хок да се освободят всички МО и МВР служители, навъртели съответния стаж от 27 години. Но Дянков срещна ледена и непробиваема стена в лицето на министрите на вътрешните работи и отбраната - Цветан Цветанов и Аню Ангелов.