Националната агенция за приходите (НАП) не проверява само в. "Сега", а всички печатни издения, става ясно от съобщение на администрацията.

Ревизии за спазването на данъчното и осигурителното законодателство са възложени от НАП на всички издатели на централни печатни издания, като контролните производства обхващат периода на последните 5 години, а инспекторите ще проследят спазването на всички данъчни и осигурителните закони, пишат данъчните.

Преди ден в. "Сега" алармира, че неговият издател е станал обект на данъчна проверка, след като изданието е публикувало статия за съвместното гласуване на ГЕРБ и ДПС по редица важни законопроекти.

Течащите контролни производства нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са част от рутинната практика на НАП за оценка на риска от избягване на облагане и контрол по спазването на законодателството, твърдят от НАП, като припомнят, че от началото на годината до момента от приходната агенция са възложили над 30 000 проверки и ревизии.

Причина за проверките се оказва доклад за данъчните рискове, изготвен през юни, който сочи, че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания. Данъчните твърдят, че на значителна част от издателите не са възлагани ревизии от години и имат просрочени задължения към държавата. В момента в приходната агенция се подготвя подобен анализ и по отношение на електронните издания, като не е изключено ревизии да бъдат възложени и на дружествата, които управляват онлайн издания.