Управителят на БНБ Димитър Радев крие заплатата на предшественика си Иван Искров, съобщи независимият депутат Велизар Енчев. Чрез медиите Енчев изпрати копия на кореспонденция с ръководството на БНБ, от което чрез шефката на парламента Цецка Цачева изисква да му бъдат предоставени договорите за управление на БНБ с управителя и подуправителите за периода от 2009 г. до 2014 г.

Договорите, сключени преди 2014 г. сс управителя и подуправителите не могат да ви бъдат предоставени, защото съдържат лични данни и информацията, включена в тях, представлява служебна тайна, отвръщат на Енчев от ръководството на БНБ, като припомнят, че от 30 юли управителният съвет на БНБ е приел политика за разкриване на възнагражденията на ръководството на институцията.

Според огласеното на горната дата съобщение от БНБ, управителят ѝ ще получава 15 368 лв., подуправителите - по 13 173 лв., а останалите членове на управителния съвет - по 4391 лв. месечно.

В средата на юли Велизар Енчев обяви, че заплатата на Иван Искров била 45 000 лв., а азместниците му взимали по 40 000 лв. месечно.