Цената на газа за Украйна става 485 долара за 1000 кубически метра от април 2014 г., предаде Интерфакс. Това съобщи шефът на "Газпром" Алексей Милер на среща с руския премиер Дмитрий Медведев.

Така само за два дни руският монополист вдигна цената на "синьото гориво" за Украйна с над 200 долара. До 31 март Киев го купуваше от Москва за 268,5 долара за  хиляда кубика. На 1 април "Газпром" вдигна цената на $ 385,5. А днес я качи с още 100 долара.

Милер обясни на Медведев, че през март Русия доставила на Украйна 1,956 милиарда кубика газ,но не получила нито стотинка за тях. Според него дългът на "Нафтогаз Украйна" към "Газпром" е вече 2,2 милиарда долара.

На срещата Медведев официално обяви прекратяването на доставка на преференциални цени на руски газ за Украйна. Такава договорка бе постигната с Харковските споразумения през 2010 г., малко след като президент на Украйна стана проруски настроеният Виктор Янукович.

Сега обаче нещата явно са се променили. Русия е недоволна от свалянето на Янукович и от поемането на прозападен курс от страна на новите управляващи в Киев.