Президентът Росен Плевнелиев продължава да търси алтернативни източници за снабдяването на страната с газ. Той видя добри възможности първо в Катар, където преди седмици беше на официална визита. Сега се насочи към Алжир.

"Възможностите за доставки на природен газ от Алжир за страните от Балканите и Централна Европа, чрез реализацията на проект за транзит на енергоресурси по направлението „Юг-Север“ обсъди държавният глава с министър-председателя на Алжирската народно-демократична република", съобщиха от "Дондуков" 2 в сряда. Перспективата това да стане е отдалечена поне с 5 години. Според алжирския премиер Юсеф Юсфи тази идея може да се реализира след 2019 г., когато страната му планира да удвои добива си на природен газ, уточняват от българското президенство.

Плевневиев и Юсфи се видяха в Брюксел. Там започна четвъртата среща на върха ЕС-Африка, която се провежда под мотото "Инвестиции в хората, просперитета и мира".

Българският президент е имал и други важни и интензивни контакти. Видял се е последователно с министър-председателя на Намибия Хадж Гейнгоб, с президента на Тунис Монсеф Марзуки и с президента на Нигерия Гудлък Джонатан. "Африканските лидери отправиха покана към българския бизнес да бъде по-активен и да се възползва от възможностите за инвестиции в техните страни", съобщават от "Дондуков" 2.

На срещата си с президента на Тунис Монсеф Марзуки Плевнелиев получил и благодарност за българската подкрепа за осъществяването на демократичния преход в страната, чрез учредяването на Тунизийското училище за политика.

Представителите на Намибия, Тунис и Нигерия настояли редовно да бъдат провеждани заседанията на двустранните смесени комисии за търговско-икономическо сътрудничество. Така според тях би активизирало търговското сътрудничество и ще се реализират конкретни съвместни проекти.