Парчето от самолетно крило, намерено на френския остров Реюнион в Индийския океан ще бъде изследвано в специална лаборатория в Тулуза. Там то се очаква да пристигне в събота, съобщават световните агенции.

АФП се позовава на френски и австралийски експерти, че изглежда все по-вероятно двуметровият детайл да е от самолета Боинг 777 изпълняващ полет МН370 с 239 души на борда, който изчезна мистериозно на 8 март 2014 година час след като излетя от Куала Лумпур за Пекин.

"Все повече и повече се убеждаваме, че останките са от MH370", заявавa пред агенцията австралийският експерт Мартин Долън. "Продължаваме да работим с френските и с малайзийските ни колеги да анализираме наличната информация, в която не сме още 100 процента сигурни, но се надяваме скоро да добием тази степен на сигурност. Надяваме се да постигнем това в идните 24 часа".

По външния вид на детайла експертите съдят, че той е задна част от крилото на самолета, който се използва при излитане, кацане и маневри. В Тулуза ще я изследват експерти на френското министерство на отбраната, които са специализирани в разследване на самолетни катастрофи.

Очаква се те да идентифицират отломката, тъй като всички части на самолетите носят фабричен номер. В района на Реюнион са се разбивали и други самолети, но никога досета - Боинг 777. Правните основания Франция да изследва останките са, че те са открити на нейна отвъдморска територия и че в списъка на пътниците от злополучния полет има и френски граждани.

Версиите за изчезването на МН370 варират от терористичен акт до конструктивен дефект или техническа повреда, но за нито една още няма достатъчно доказателства. Най-разпространената е, че нивото на кислорода в кабината рязко е паднало, от което пътниците и екипажът са загубили съзнание и самолетът е продължил да лети безконтролно и е паднал, след като му е свършило горивото.

Океанолози обясняват с морските течения факта, че останки са открити на хиляди мили и в посока обратна на неговия маршрут.