Протестите на френските фермери срещу ниските изкупни цени на млякото и месото тази сутрин заразиха Белгия. Колони трактори блокираха автомагистрали в двата главни региона на кралството - Валония и Фландрия - и логистични центрове на веригите супермаркети "Колройт" и "Алди".

Белгийските животновъди не са доволни от цените, на които търговските вериги изкупуват продукцията им и ги принуждават да работят на загуба. От тази година Европейският съюз отмени квотите за производство на мляко, които преди ограничаваха предлагането, за да поддържат поносими за производителите цени.

Днес обаче те продават 1 литър мляко на търговеца за 0,25 евро (0,49 лева), а той го предлага на цена на дребно от най-малко 0,90 евро (1,76 лева) за пълномасленото мляко, твърди местната федерация на животновъдите и земеделците.

Веригите изкупуват свинското месо за по 1,05 евро (2,05 лева) килото, а го продават за по 10 евро (19,50 лева). За говеждото месо разликата между изкупната цена и цената на дребно е между 4,50 евро (8,80 лева) и 17,50 евро (34,13 лева).