Анна Баракова ще представлява независимите депутати в Комисията, която ще провежда гласуването за омбудсман. Това решиха днес с почти пълно единодушие, с 147 гласа за и 1 против народните представители на извънредното заседание в парламента.

По правилник всяка партия трябва да има един представител, един и от независимите. Комисията определя процедурните правила, по които се представят кандидатите и се осъществява вота. Той продължава един час и е чрез тайно гласуване с бюлетини. От председателката на парламента Цецка Цачева зависи дали това ще се случи утре или в четвъртък.

Двама са кандидатите за омбудсман - досегашният Константин Пенчев, предложен от Реформаторския блок, и кандидатката на БСП Мая Манолова. Въпреки срещите на кандидатите с парламентарните групи в последните дни, не е ясно кой кого ще подкрепи във вторник. ГЕРБ заявиха, че ще гласуват "по съвест" след срещата си с Манолова, която не се извинила за аферата "Костинброд".

Председател на комисията ще е депутатът от ГЕРБ Евгени Стоев. Той положи клетва като народен представител след като Николай Нанков бе избран за заместник-министър на регионалното развитие.

Двама ще са Иван Ивановците в комисията - от Реформаторския блок и АБВ. Иван Иванов от РБ обаче е по-познат като Иван Славов.

Ето всички членове на Комисията:

Евгени Стоев - ГЕРБ, председател

Георги Търновалийски - БСП

Хюсеин Фафъзов - ДПС

Иван Иванов - РБ

Валентин Касабов - ПФ

Стефан Кенов - БДЦ

Милена Александрова - АТАКА

Иван Иванов - АБВ

Анна Баракова - независима