В нощта на събота срещу неделя десетки хиляди пловдивчани слушаха до малките часове наздравици, които се редуват с хитовете на Глория и Васил Найденов. Собственикът на „Инса ойл“ Георги Самуилов празнувал 50-годишен юбилей. Частното тържество било организирано на място, което е емблема на града – Античния римски театър.

Въпреки многобройните сигнали за нарушаване на обществения ред, които били подавани от пловдивчани, полицията не е наложила никакви санкции, съобщават медиите в Пловдив. Екип на сайта „Под тепето“ отишъл на място в районното:

"Попитахме униформените на караулката дали чуват шума от Античния, който наистина се разнасяше из половината град. Да, чуваме. Имахме сигнали, вече бяхме на място. Но имат разрешение от общината. И на нас не ни харесва, но нищо не можем да направим, отговориха ни полицаите“, описва ситуацията „Под тепето“.

Античният театър се стопанисва от общинския институт „Старинен Пловдив“, чийто директор Амелия Гешева потвърди за издаденото разрешително. То било за „фирмена презентация и концерт с благотворителна цел, който да приключи до 23 часа".

В случая проблемите са два – нито частното парти е концерт с благотворителна цел, нито е приключило до 23 часа. Пред пловдивски медии Гешева е обещала да извърши проверка и да наложи глоба на фирмата на Самуилов.

От това лято Античният театър се отдава под наем от „Старинен Пловдив“ по силата на решение на Общинския съвет от 21 май 2015 година. В него са описани тарифите за наемане на исторически обекти.

Ето ценоразписа за Античния театър.

За провеждане на мероприятия – на ден – 2400 лева

За репетиции или изграждане на сценични декори – на ден – 1200 лева

За провеждане на мероприятия от държавни културни институти – на ден – 720 лева

За репетиции или изграждане на сценични декори от държавни културни институти – на ден – 360 лева

За провеждане на ритуали по сключване на граждански брак – 1000 лева

Цените са без ДДС.

Рожденият ден на Самуилов е таксуван като „мероприятие“. Това понятие не е дефинирано в общинската наредба и на практика всеки може да наеме Античния театър за каквото си пожелае. Курбан, войнишко изпращане, защо не и сюнет. 

През март месец община Пловдив реши да изисква дипломи от уличните музиканти. Градът ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година.