Предложенията на ДПС за съдебна реформа са консруктивни, но обществото ги натоварва със страхове.

Това заяви в ефира на Нова тв вицепремиерът по коалиционната политика и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в коментар на събитиията от седмицата, белязани с конституционни изменения.

"И магистратските, и политическите среди са готови да приемат една такава реформа. Главният прокурор Сотир Цацаров много конструктивно се включи в оформянето на концепцията. Предложенията на ДПС са доста конструктивни и не мисля, че е налагане на частна политическа воля от тяхна страна. Приписваме на ситуацията повече страхове отколкото съществуват", посочи Бъчварова.

А на въпрос има ли информация кой стои зад т.нар. контрапротест - този против реформата и Христо Иванов, бе категорична:

"В последните две години се разви този бизнес с протестиращите. Стои някой, който е заинтересован да бъде атакуван министърът на правосъдието."

По отношение на серията тежки престъпления в столичната Борисова градина, последното от които убийството на 16-годишния Георги Игнатов, Румяна Бъчварова заяви:

"На тези места очевидно има възможност хора с друг тип съзнание да намерят възможност да проявят насилие. Ефективните методи за превенция са осветлението, видеонаблюдението и по-активно полицейско присъствие. За съжаление не можем да отговорим на всички очаквания за по-засилено полицейско присъствие навсякъде. Това са случаи на човешка агресия, която много трудно може да бъде предвидена."

На въпрос като социолог може ли да предвиди как ще се отразят на МВР тези случаи, Бъварова посочи:

"Ще има критики към нашата работа, но нека да не забравяме, че хората правят цели сериали от това, че се връщат към неразкрити случаи."

Бъчварова все още не е взела решение и как да накаже полицайката Ана Витанова, която стана известна с бруталността си и "лъжесвидетелстването" покрай протестите срещу кабинета "Орешарски", а сега и с расистки изказвания. На призива на Цацаров наказанието да не е твърде строго, министърката отвърна:

"Възприемам го като една лична оценка. Има различни степени на наказания. Това не е най-тежкото провинение и ще бъде подложена на адекватно наказание."

Бъчварова пак коментира и че има целенасочени атаки срещу ръководството на министерството и направи връзката с излъчването по едно и също време на два клипа с полицейско насилие, снимани в различни периоди

"В МВР винаги има хора, готови да застанат срещу ръководството на МВР", смята вицепремиерът.

"В момента един от седем синдикати в МВР протестира. Това е най-силно критичната организация. Но не се притеснявам. Когато човек работи и то по толкова чувствителни теми, е нормално да има врагове", допълни.

Коментар Бъчварова направи и по исканата й оставка покрай кризата с ромското гето в Гърмен:

"Когато кметът не иска да премести ромските къщи, за да не си създаде напрежение с местната общност, не е въпрос от компетенциите на МВР. Проблемите не са били решавани, за да може ромите да бъдат използвани в политически битки".

Вече в личен план министърката коментира, че най-трудното било, че не може да свърша цялата работа, която иска да свърши. Заяви още, че се разбира много добре с премиера Бойко Борисов.

"Той е човек, който не се налага и човек, който когато имаш аргументи, може да те разбере", заяви.

Водещите й припомниха и старо нейно признание, че докато бе социолог, са й предлагали пари за "правилни" данни в политическо проучване.

"Едва ли някой се сеща за тях. Извън политиката са. Отдавна не си говоря с тези хора. Сумата беше доста впечатляваща. Но беше доста отдавна - 2007 г. Да се покажат едни цифри, които не са истинските цифри. Но те излязоха на друго място. Не даде резултат, лошо похарчени пари", спомни си министърката днес.