Заедно с летните жеги дойдоха и летните пожари - два в последните два дни. Днес 50 декара треви и храсти в алпийската част на Рила пламнаха, разраствайки се бързо, и навлизайки в гората около Рилския манастир. Вчера пък горяха местностите около четири хасковски села на площ 3500 декара.

Планинският пожар започна бавно, но на труднодостъпно за техника място - само на километър и половина по въздушна линия от Рилския манастир. Вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово, пратен да изхвърли вода в района, успя да извърши само два захода, преди да се наложи да кацне в град Рила заради проблеми с двигателя. 

На място има над 100 души, сред които пожарникари, работници от Рилската обител, и помощници от Югозападното държавно предприятие.

"За мен е 100% сигурно, че е човешка намеса. Дали тази намеса е тази прословута наша небрежност, дали сме се стремили бързо да прикриваме някои наши следи, но така или иначе докладваха ми, че са намерили огнища, където е пален огън, но това е работа на колегите от полицията", каза пред БНР директорът на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Той също отбеляза колко труден е районът - пътят пеша до него е над 2 часа и половина. Пожарът всъщност е започнал още вчера преди полунощ - сигналът е получен в 23,50 ч.

Добрата новина е, че огънят вече е овладян, според областният управител Виктор Янев. Той твърди, че до утре или максимум в неделя, пожарът ще бъде ограничен, а до няколко дни и потушен.

"По последна информация пожарът е почти ограничен макар, че е навлязъл и в националния парк”, отбеляза Янев.

В сряда пък в Хасково пламнаха над 2000 декара. Фронтът на огъня бе по-голям от 1 км и се намираше между селата Дрипчево, Оряхово, Васково и Младиново. Бързата работа на пожарникари и доброволци обаче позволи стихията да бъде овладяна, а обявеното извънредно положение - прекратено. 

На мястото остават дежурни екипи от пожарникари и горски служители, които трябва да предотвратят евентуално разпалване на отделни огнища.