България е пример не само за региона, но и за целия ЕС.

Това заяви президентът Росен Плевлелиев днес в реч пред събралите се у нас посланици на страната ни в чужбина.

"Ние сме пример в сфери като финасовата дисциплина. Докато други се оплакват, ние действаме. У нас вървят в момента поне 10 реформи и можем да бъдем горди с този дълъг списък", каза държавният глава.

Той  обяви 4 цели, които България си поставила за следващите 4 години. Те са следните.

1. Влизане в Шенген

2. Влизане в единния надзорен механизъм на банковия съюз

3. Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2

4. Придвижване на европейско ниво на ЕС, когато страната ни поеме ротационното му председателство през втората половина на 2018 г.

След изброяването на успехите ни Плевнелиев призова посланиците да ни хвалят с тях пред света. Президентът засегна и широк диапазон от международната политика.

Един от акцентите му бе, че България, както и цяла Югоизточна Европа не са не само газов коридор, ни изобщо не са и коридор. Не бивало да бъдем наричани "коридор" нито в докладите на Еврокомисията, нито в статие на специализирани издания като "Монд дипломатик".

"Не сме коридор, а динамичен пазар. Ние сме 12 страни с общо 150 милиона жители. Ролята ни е да бъдем фактор в енергийната диверсификация на Европа", каза държавният глава.

За това са изключително важни два фактора. Единият е свързаността между държавите в регщиона чрез магистрали, железопътни линии, електропроводи и други. А вторият фактор е либерализацията в такъв вид, че всяка фирма и дори всяко домакинство да мъгат сами да избират енергийния си доставчик. По отношение на либерализацията България и Румъния са абсолютни първенци и изпреварват другите регионални страни членки на ЕС - Гърция, Словения  и Хърватия.

"Украинската криза е Game changer", смята Плевнелиев.

В спорта с този термин наричат играча, който с появата си може да обърне загубен мач или да поможгне за победата на своите при равенство на силите. Според президента кризата в Украйна променя правилата на играта и прави най-немислимото да стане възможно.

"Никой не иска да води ефективна война с Русия. Стоим обаче зад санкциите. Свидетели сме на дестабилизация, на местене на граници със сила, на окупация. Позицията на България не е срещу Русия или някой друг. Тя е позиция не "срещу", а "за", изтъкна българският държавен глава.

Колкото до кризата в Гърция, Плевнелиев заяви, че всички искаме гърците да намерят стабилност и решения и им пожелаваме само добро.

"Брюксел не е удобното извинение за национални бездействия. Брюксел не е виновен, ако някой не иска да се реформира", добави Плевнелиев.