Софийският градски съд остави в ареста двамата 18-годишни младежи Александър Донов и Патрик Първев, които преди няколко дни пребиха жестоко 3-годишния Христо в столичния кв. "Зона Б-19", съобщи БГНЕС.

Съдът се позова на доказателства, сред които свидетелски показания. Една от свидетелките например разказала, че е чула видеоразговор между двамата, в който Александър казал на Патрик, че затворил 3-годишния Христо в шкаф. Съдебно-медицинска експертиза сочи за многобройни увреждания по тялото и главата на момчето, които се дължат на удари с твърди, тъпи предмети. Различният цвят на кръвонасяданията дали основания да се заключи, че те са с давност 7 или 10 дни преди Христо да влезе в болница. Експерт посочва, че без спешна и адекватна помощ, която е оказана на Христо смъртният изход за детето е бил неизбежен.

Адвокатът на Патрик - Георги Георгиев посочи пред съда, че има голяма разлика в участието на единия и другия. Според него във всичките действия, Патрик е участвал по-малко и това трябва да се отчете от съда при определяне на обществената опасност. По думите на адвоката двете момчета са били заедно, защото са приятели. Александър е бил нает и на него се плащало за гледане на детето, а Патрик като приятел ходел от време на време там да му помага.

Прокурорът Иван Тасков обясни, че Патрик се пренася да живее в апартамента реално около 1 юли и близо 20 дни са живеели заедно тримата. Майката заминава за чужбина на 26 юни. Александър намерила, тъй като била позната с баща му. "Бащата отначало е обещал да се грижи за детето, той е трябвало да се грижи за детето и Александър да му помага", впоследствие е станало така, че реално двамата младежи са били с детето.

Преди днешното заседание за мярката на въпроса дали съжаляват, Александър каза: "Много". Адвокатът му говори пред съда за квалификацията на обвинението. Той посочи, че не са имали намерение да убият, а заключението на медицинската експертиза казва, че на детето са нанесени травми, които са временно опасни за живота и травми, които са постоянно опасни за здравето.  Мярката не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Тази сутрин 3-годишното дете излезе от комата. Малкият Христо се е видял днес с майка си. Детето вече е на самостоятелно дишане, не се планира втора операция. От Пирогов съобщиха, че след подробни високоспециализирани изследвания, неврохирурзите и анестезиолозите прецениха, че може да бъде спряно седирането на тригодишното дете. Детето беше изведено от медикаментозната кома днес. Момченцето е в съзнание. Осъществило е контакт с майка си. Остава за наблюдение в реанимацията, след което ще бъде преведено в неврохирургията.