Японската издателска група Nikkei Inc. ще плати 1,3 милиарда долара в брой, за да купи Файненшъл Таймс. В сделката освен известния вестник на розова хартия са също така и множество специализирани издания като The Banker и Investors Chronicle.

Досегашният собственик - компанията "Пиърсън" обясни, че продава групата "Файненшъл Таймс" за да се фокусира върху основния си бизнес - издателството си за образователна литература. От компанията посочват и че медийната индустрия е достигнала ниво на отстъпление, предизвикано от бурния ръст на социалните мрежи и мобилните устройства.

"В тази нова обстановка най-доброто, което можем да направим, за да гарантираме журналистическия и търговски успех на "Файненшъл Таймс" е да го направим част от световна компания за дигитални новини", заяви главният изпълнителен директор на "Пиърсън" Джон Фалън, цитиран от CNN. 

Подписаната сделка обаче не включва дела от 50 процента на "Пиърсън" в седмичника The Economist.

Новият японски собственик освен основното си издание - вестника Nikkei newspaper, развива бизнес в областта на дигиталните медии, дейта услугите и тв разпространението.

Продажбата отдавна бе обект на медийни спекулации. Другите заподозрени купувачи на вестника бяха гигантът Bloomberg, Thomson Reuters (TRI) и германската Аксел Шпрингер.

Според данните на "Пиърсън", тиражът на основания през 1888 година "Файненшъл Таймс", се е увеличил с 30 процента през последните пет години, достигайки 737 000 броя дневно.

За миналата година групата на изданието е имала продажби за 334 милиона британски паунда, а оперативната печалба е била 24 милиона паунда.