Президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ първа степен на посланика на САЩ Марси Рийс за приноса й. Американската дипломатка връчи акредитивните си писма на 1 октомври 2012 г.

Мандатът й приключва след броени дни - на 28 юли т. г. 

Държавният глава отбеляза, че Марси Рийс е ръководила посолството на САЩ у нас в период, изпълнен с предизвикателства както във вътрешен, така и в регионален и международен план. „Днес диалогът между София и Вашингтон бележи своеобразен връх в своята 112-годишна история“, заяви Росен Плевнелиев и отбеляза засилването на сътрудничеството между двете страни в ключови области като сигурност и отбрана, енергетика, върховенство на закона, икономическо сътрудничество, културно-образователни връзки. „Подходът в съвместната работа по двустранни, регионални и глобални въпроси се отличава с прямота, прагматизъм, разбирателство, доверено приятелство и съюзническа солидарност“, посочи президентът. 

Плевнелиев посочи редицата посещения на високо равнище у нас, осъществени в рамките на мандата на посланик Рийс, като пример за нейния професионализъм и за усилията й за надграждане на двустранните отношения. Президентът припомни, че в рамките на визитата на Джон Кери в София през януари 2015 г. България и САЩ препотвърдиха стратегическото си партньорство и договориха създаването на четири работни групи за стратегически диалог в особено важни направления.

"Посланик Рийс посвети своя мандат на укрепването на върховенството на закона и демокрацията и изграждането на активно гражданско общество. Намирам за символично, че именно днес в българския парламент бе постигнато широко политическо съгласие за осъществяването на стратегическа реформа чрез национално отговорен подход", каза още президентът.