Европейците не обичат Европа. От проект на народите, тя станала проект на елитите. Споразумението Гърция да остане в Еврозоната сключихме от страх. Тези признания прави в интервю за белгийския всекидневник "Соар" прави председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той е приел репортер от вестника навръп националния празник на Белгия, 21 юли, пише изданието.

Известен с прозвището "господин Европа", Юнкер не веднъж е предупреждавал, че ЕС трябва да си върне доверието на гражданите, което загуби през икономическата криза. При утвърждаването му в Европейския парламент миналото лято той заяви: "Ние сме Европа на последния шанс".

"Старите демони, националните чувства срещу другите са още живи", казва Юнкер в интервюто. "Европейците не обичат Европа, която се мъчи да се обясни. Изграждането на Европа, родена от волята на народите, е станало проект на елита, което обяснява пропастта между обществените мнения и европейското действие".

За сделката на Еврозоната с Гърция Юнкер казва: "Избегнато беше най-лошото, не защото сме били изключително мъдри, но защото ни беше страх. Страхът позволи споразумението. След страха има винаги облекчение".

По думите му "Гърция не е права да се чувства унизена, защото особено Комисията направи всичко, за да изглади ъглите".

Председателят на Комисията изразява тревога за бъдещето, не само заради конкретния случай с Гърция, но заради "скъсването на връзките на солидарност" в Европа, което се отразява и в проблемите с миграцията.