Синдиците на КТБ получиха днес втора отсрочка за изготвянето на списъка с кредиторите на фалиралата банка. Това става ясно от съобщение на самия трезор.

Отсрочката е направена по искане на синдиците. Тя е от 25 дни, счцитано от днес, 22 юли 2015 г. Следователно списъкът трябва да бъде готов на 17 август.

Първоначално той трябваше да бъде представен на 6 юли, но заради големия обем информация срокът бе удължен до вчера с промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Допълнително време е нужно за да се обработят и анализирани получените и продължаващи да пристигат основно чрез съда по несъстоятелността, а и по пощата, голям брой молби от кредитори за включване в списъка на приетите вземания в производството по несъстоятелност на КТБ, е посочено в съобщението.

Освен това значителна част от молбите съдържат основания с фактическа и правна сложност, което изисква допълнително време за обработването им.

Удълженият срок ще даде възможност на синдиците да направят по-подробен анализ на мотивите, с които кредиторите искат да бъдат включени в списъка на предявените вземания към банката, както по отношение на претендираните суми, така и по наличието на правно основание за това.

По-детайлното им разглеждане ще съдейства за по-добра защита правата на кредиторите по отношение предявените от тях вземания към КТБ.

След като списъкът на приетите вземания към банката бъде готов, той ще бъде обявен според предвидения ред в Закона за банковата несъстоятелност.

Това е последното възможно удължаване на срока за изготвяне на списъка.