Европейският съюз се съгласи да намали броя на бежанците, които България трябва да приеме от Италия и Гърция и от страни извън съюза в рамките на две години.

Те ще са около 500 в сравнение със 788, колкото предвиждаше първоначалното предложение на Европейската комисия, съобщи вътрешната министърка Румяна Бъчварова след среща с колегите си в Брюксел.

„На практика в сравнение с първоначалния брой ние имаме с 33 процента по-нисък брой на тези, които трябва да приемаме и по релокацията, и по заселването и мисля, че това доказва, че нашите аргументи са били чути“,  каза Бъчварова.

Първоначално предложените квоти предвиждаха България да приеме (релокализира) 572 нелегално влезли в Италия (343) и в Гърция (229) имигранти с право на убежище. Освен тях на страната ни се падаха за презаселване 216 бежанци от същата категория от държави извън ЕС, изпратени от Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Правителството възрази, че подобно на Италия и Гърция, към които ЕС проявява солидарност, България също е била подложена на извънреден миграционен натиск, като в същото време възможностите ѝ за прием да ограничени.

Среща на върха на ЕС реши, че преразпределението на общо 40 000 нелегални имигранти от Италия и от Гърция и на 20 000 от държави извън ЕС ще се извърши на доброволна основа, а не чрез задължителни квоти, както първоначално предложи Комисията.