Алики Валавани (85 г.), майка на доскорошната гръцка заместник-министърка на финансите Надя Валавани, е успяла в последния момент преди затварянето на банките, което стана на 29 юни  т. г., да изтегли спестяванията си от 200 000 евро.

Тя не само е искала да спаси парите си, а и да избегне загубата на част от тях. В публичното пространство се заговори, че спестявания над определена сума ще се обложат с данък – между 30 и 50 на сто.

Историята по тегленето на въпросните 200 000 евро описва в днешния си брой най-големият гръцки в. “Прото тема”.

Изданието поставя и болезнения въпрос кога най-сетне в Гърция хората ще престанат да се облагодетелстват от роднинските си връзки. Според “Прото тема” възрастната жена не би имала смелостта да съхранява у дома си такава крупна сума, ако не е била предупредена от дъщеря си, съпартийката и непоколебима съратничка на премиера Алексис Ципрас.

Да припомним, че Надя Валавани подаде оставката си на 15 т. м. и така изрази остър протест срещу внесените в парламента в Атина сурови закони, за които настояват кредиторите като условие за трети спасителен пакет за Гърция. Тогава Валавани изпрати писмо до премиера, в което написа: “Ципрас, не мога да продължа да изпълнявам задълженията си”.

Надя Валавани с мама.

“Прото тема” намеква, че истинската причина за оставката са въпросните 200 000 евро, изтеглени от майката на зам.-министърката. Тя е разбрала, че предстои историята да стане публично достояние, с което щял да бъде нанесен удар не само върху нея, а върху кумира й Ципрас. Подобна теза не може да се докаже, но със сигурност случаят по тегленето на крупната сума е достоверен.

“Отидох в банката и си поисках парите, това са всичките ми спестявания. Страх ме беше да не ги загубя и по тази причина си ги прибрах у дома”, заявява Алики Валавани за в. “Прото тема”.

Проверка на изданието показала, че банковите служители се опитали да разубедят клиентката си, но тя останала непреклонна – искала си парите. Тогава я помолили да изчака. Трудно било такава сума да се изплати наведнъж, да бъдела така добра и да отложи тегленето с 2-3 дни.

Валавани заплашила, че ще обади на дъщеря си, която по онова време все още е зам.-министърка на финансите.

“Банковите служители се уплашили. Те не само изплатили сумата от 200 000 евро, но и я транспортирали до дома на Алики Валавани. Към нея е бил приложен специален режим, тъй като не е позволено банка да транспортира суми до дома на клиент”, пише “Прото тема”.

След днешната публикация Надя Валавани категорично отрече да е предупреждавала майка си. Тя дори твърди, че двете не били в добри отношения.

Според последните съобщения от Атина след три седмици гръцките банки утре ще бъдат отворени. От 29 юни т. г. до този момент работеха само банкоматите, но можеше да се теглят само по 60 евро на ден или 420 евро на седмица (банкоматите не почиват в събота и неделя). Тази сума остава в сила – дали на гише или от банкомат, ще могат да се теглят по 420 евро на седмица.

Отварянето на гръцките банки се дължи на жест на Европейската централна банка. След като в сряда парламентът в Атина гласува "за" първия пакет от реформите, наложени от кредиторите, ЕЦБ взе решение да отпуска на гръцките банки спасителни кредити от 900 милиона евро седмично.