До края на годината е възможно да се направи актуализация на бюджета, прогнозира старозагорският депутат от Реформаторския блок Димитър Танев, предаде Дарик.

По данни на финансовото ведомство има няколко министерства,  за които съществува риск да не им стигнат парите. Списъка води МВР, което се очертава с недостиг от 80 млн. лева, Министерството на отбраната - с 60 млн. лева и Министерството на правосъдието - с около 12,5 млн. лева. Според Танев, който е и зам.-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, са необходими незабавни мерки, за да не се наложи актуализация.

Вицепремиерката Меглена Кунева също обяви, че бюджетната дисциплина на министерствата е изключително важна.

„Аз съм „за” реформи в публичния бюджет. Това не означава съкращения, а тези промени да се направят под натиска на бюджета, като се  фокусираме върху най-необходимите дейности и реформи в съответните министерства”, обясни Кунева.

Тя припомни, че съществува практика ЕК да преглежда бюджета на т.нар. европейски семестър, т.е. на всеки 3-4 месеца да се прави преглед как страните изпълняват бюджетите си.

„Не поставяме под съмнение стабилността на правителството, защото сме сериозни в намеренията си  да свършим работата. Необходимо е да се преборим с корупцията, да се ограничи всяко отклоняване и разсипване на средства, които идват от българския данъкоплатец, за да може хората да заживеят по-добре в рамките на този мандат”, добави Кунева.