Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След близо 4 часа бурни дебати германският парламент – Бундестагът, днес одобри начало на преговори по трети спасителен пакет за Гърция от 86 милиарда евро. Делът на Грмания е 24 милиарда евро

С 439 гласа от общо 598 присъствали депутати Бундестагът каза “да” на предложението на правителството на Меркел Берлин да започне преговори. 119 народни представители гласуваха с “не”,  40 се въздържаха. 

Меркел получи съкрушителен удар. Цели 65 депутати от десницата – ХДС/ХСС, не я подкрепиха. 60 казаха “не”, а петима се въздържаха.

Крайната левица гласува с “не” с аргумента, че на Гърция се налагали непосилни условия под диктата на германския финансов министър Волфганг Шойбле,  пред когото канцлерката Меркел и вицето й, лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел, клекнали.

От социалдемократите против бяха четирима.

Въпреки всичко мнозинството народни представители изпрати Шойбле да преговаря за поредното трето спасение на Гърция с 24 милиарда евро германски дял в куфара. Той обаче е здраво заключен и ще бъде отворен само ако Атина приеме тежките условия на кредиторите.

Както се казва – да би мирно седяло, не би чудо видяло. Ако Ципрас и Варуфакис не бяха загърбили преговорите с кредиторите по втория спасителен пакет, условията по който бяха далеч по-меки от сегашните, сега Гърция щеше да е на по-добър хал. Но това вече е история.

Бегло я припомни Меркел в днешното си слово в Бундестага преди поименния вот – от предизборните обещания на Ципрас и неговата СИРИЗА до един безпредметен референдум и накрая гласуване в парламента в Атина на условия, които самият Ципрас не приема.

Меркел се врече, че сега се прави последен опит за спасяването на Гърция:

"Бихме действали крайно безотговорно, ако поне не бихме се опитали да тръгнем по този път. Длъжни сме да го направим заради хората в Гърция, но също и за хората в Германия."

Според канцлерката при последните преговори по гръцката криза Европа преживяла драматизъм, който не би могъл повече да се градира. 

"Европа е съдбовна общност, която обаче трябва да се разбира и като правова общност на отговорността. Една страна не може да потъпква европейските договори. Не са достатъчни обаче само декларации за намерения", каза Меркел по адрес на Гърция, която с референдума е пропиляла доверие в Европа.
  
Вън от съмнение било, че резултатът от понеделник заранта е бил суров за Гърция, но и за всички останали 18 членки на еврогрупата.

Канцлерката обяви, че временното излизане на Гърция от еврото, което преди седмица предложи Шойбле, вече не е тема за обсъждане. Това можело да стане единствено при съгласие на Атина и на останалите членки на еврозоната, каквото нямало.

  Меркел призова Бундестага по пълно убеждение да гласува да се даде мандат за начало на преговори. Тя предупреди, че алтернативата би била хаос в Гърция и в Европа.

След канцлерката на трибуната застана Грегор Гизи, фракционният шеф на крайната левица – партията "Левите". Той яростно се нахвърли срещу Шойбле

“Господин Шойбле, съжалявам, но вие сте на път да разрушите европейската идея!”

Според Гизи Меркел и Габриел правели най-голямата си грешка като политици, подчинявайки се на Шойбле.

Здравият разум не може да приеме такова обвинение, но то остава за сметка на посткомуниста Гизи.

Зигмар Габриел обяви, че неговите депутати ще подкрепят мандат на правителството за преговори по третия спасителен пакет за Гърция. Малко се излъга, четирима народни представители социалдемократи гласуваха с “не”.

Габриел предупреди, че непременно трябва да се предотврати разцепване на Европа.

Вицеканцлерът подложи на остра критика “старите гръцки елити” и призова Атина да се пребори с корупцията. Не бивало и да се допуска асоциални супербогати гърци да бъдат приютявани в Европа. От друга страна никой не бивало да проявява коравосърдечност, виждайки гладуващи гръцки деца и просещи пенсионери.

На свой ред Шойбле припомни, че сега не ставало въпрос само за Гърция, а и за Европа. Крайно време обаче било в Гърция да бъдат изградени ефективни структури, а раздутата администрация да се съкрати. Досега Атина само давала обещания, които не спазвала. Сега Гърция била длъжна да положи максимални усилия, за да настъпи положителен обрат.

Ключови думи

Коментари

Кабакчиев

Ам-ма работа! Текст: "Здравият разум не може да приеме такова обвинение, но то остава за сметка на посткомуниста Гизи." Госпожо автор! Моля, обяснете следното: (а) същината на нещото "здрав разум"; (б) по какъв начин това нещо - след като го обясните какво е - е за сметка на Гизи; (в) какво общо има това с обстоятелството дали Гизи е "посткомунист"; (г) какво точно е "посткомунист"; (д) цялата тази мисъл (от "Здравият разум" до "посткомуниста Гизи") лично Ваша ли е - или някой в Бундестага я е изрекъл. Благодаря предварително.

Абе ти се задави в злобата си. Оплю екраните на мониторите на хората със злъч! Германия ще плати ли 24 милиарда за спасяване на Гърция? Въпреки Гизи! Въпреки родната ни БСП! Въпреки всички леви движения в европейските парламенти! И въпреки твоите тъпотии за немските фашисти.

стелт

Някой помни ли кой е Грегор Гизи? Хайде, холан. Немските комунисти гласуват против даване на немски пари за Гърция, пък иначе били приятели на Сириза. А според автора от клуб Z, Меркел била получила "съкрушителен удар". А Ципрас какво получи? - погалване по темето ли? Нашенските тарикати са същата паплач. Снощи ореваха орталъка как трябва да се помогне на Гърция, мислейки, че мнозинството ще гласува с "не". А днес партийката им гласува с "не" за Гърция, забравяйки снощните си изявления. Абе, дума дупка не прави!

Много добре го знам чичко Гизи. Това е един чичко от ЩАЗИ, който с помощта на всички други чичковци от ЩАЗИ се пребори делото за принадлежността му към ЩАЗИ да не се гледа от един съд, а от друг един съд, където съдиите изглежда са чичковци от ЩАЗИ. Чичко Гизи е толкова близо до България, колкото изобщо може да се стигне в Германия.

Развеселен

Вижда се, че и при тези условия, при които Европа отпусна средства на Гърция, в Германия няма подкрепа. Така че много милостиви са били даже Меркел и д-р Шойбле, независимо от тезисите на Варуфакис и Кабакчиев

До г-н Кабакчиев

Цитат: «Според Гизи Меркел и Габриел правели най-голямата си грешка като политици, подчинявайки се на Шойбле.» Точно това е малоумието – нито Меркел, нито Габриел са в подчинение на Шойбле! И това малоумие здравият разум не може да приеме и то е за сметка на Гизи, известен в цяла Германия като агент на тайните служби на ГДР – Щази, с псевдоним «Нотариус».

Кабакчиев

"Точно това е малоумието – нито Меркел, нито Габриел са в подчинение на Шойбле!" Ха! Че авторката може да мисли така, OK. Че друг може да мисли така, OK. Ама какво пречи на Гизи да мисли обратното, т.е., че Меркел е в подчинение на Шойбле? Между другото, на мен, Кабакчиев, също ми минава през ума, че Меркел попада в подчинение на Шойбле - като го знаем той какви ги мислеше и вършеше, и като знаем какво Меркел мислеше и вършеше. Но както и да е. Малоумието било за сметка на Гизи - и то, едва ли не, щото Гизи бил агент на Щази. Хубаво, де. Гизи може да е и Сатаната. Ама това не му пречи да бъде прав, да се окаже прав и т.н. в даден случай, нали така. Сбъркана логика.

До г-н Кабакчиев

Там е работата, че Гизи не е прав, Меркел на никого не се подчинява, в противен случай не би се задържала трети мандат на власт. Вярно е, че се вслушва в мнения, но тя определя посоката. Иначе Гизи да си изказва мнението, Германия е демократична държава.

Деян

Маските паднаха! Кабакчиев ненавижда комунистите, но е пламенен защитник на Гизи! Ама това е абсурдно съчетаване на неща, които са несъвместими. Още едно доказателство, че този човек е клиничен случай. Великият преводач, който си мисли, че ако преведе речта примерно на Чърчил във фултън е откривател на началото на студената война, каза тежката си дума. А от нея произтича едно единствено заключение. Кабекчиев е ортодоксален комунист до мозъка на костите си! А е много съмнително дали има и друг мозък. Оня ден казах, че ми се иска да го гръмна заради българофобията му. Вземам си думите назад. Той не е заслежил чест такава, дори на изстрела честта. Оставям на неговото комунистическо самосъзнание да открие стиховете на кой поет префразирал.

Деян

Извинявам се за правописните грешки. Правя ги винаги, когато някой ме вбеси до степен, че да натисна клавишът Ентър преди да съм редактирал текста си. Но това добиче Кабакчиев действително ме вбесява

Не се притеснявай! Кабакчиев наистина си е екземпляр с огромно самочувствие и без никакво покритие на самочувствието. Бе е необходимо човек да е анализатор, за да азбере що за стока е Кабакчиев. Колкото повече го залива логореята,толкова повече му лъсва червения задник!

Кабакчиев

Бягай да се лекуваш, бе, хлапе!

Кабакчиев

Тук има един, който казва, че е патриот и вменява задължение и Кабакчиев да бъде патриот. Утре ще се появи някой, който ще каже, че е педераст, и ще вмени задължение на Кабакчиев да бъде педераст. Гизи пък не е прав и няма как да е прав, щото е агент на ЩАЗИ! А Меркел е права, щото е трети мандат и щото не се подчинява на Шойбле. Веселооо. Много.

Ами Гизи ти е събрат по агенство. Той в Щази, ти в ДС.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.