Пациент избяга от психиатрия в Австралия и плени за 12 часа заложник, с което хвърли в ужас цялата страна.

Драмата в град Бънбъри в щата Западна Австралия приключи без жертви, съобщи телевизия Ей Би Си. Първо нападателят Дейвид Бати пусна пленника си, а след това полицията изстреля два залпа несмъртоносни куршуми по него, с които го усмири. Той бе задържан.

В четвъртък вечер бе съобщено, че 52-годишният Бати е взел неуточнен брой заложници, като е прикрепил към кръста си експлозиви. По-късно се разбра, че пленникът е само един. 

Дейвид Бати е отвличал и баща си.

Десетки полицаи обкръжиха местопроизшествието. Появиха се и бронирани коли. В крайна сметка, всичко приключи благополучно.

Бати не за първи път си има работа с полицията. Оказа се, че през 2012 г. той си опитал да извърши взрив с цел разрушаване на недвижима собственост.

За целта той бе взел за заложник не кой да е, а собствения си баща Франк и се бе затворил с него в колата си. Бати заплашваше да взриви със запалка газова бутилка.

Бащата успя да избяга от колата преди пристигането на полицията. Нападателят тогава бе прегледан от лекари и те наредиха да бъде вкаран в психиатрия.

По неизвестни засега причини Бати избяга от болницата през юни. Инцидентът предизвика ожесточени спорове по въпроса дали психиатриите в Австралия са добре охранявани.

Едва ли Дейвид Бати ще бъде съден, тъй като според лекуващите го психиатри той е невменяем и не е в състояние да бъде изправен пред съда. Със сигурност той ще бъде държан под усилена охрана в лечебно заведение.

Драмата в четъртък хвърли в ужас Австралия, тъй като властите там са обявили най-висша степен на тревога от терористични актове.

През септември 2014 г. полицията осуети заплаха за обезглавяване на държавен служител. Месец по-късно в Мелбърн бе застрелян тийнейджър, нападнал с нож двама служители на силите за борба с тероризма. На 14 декември емигриралият в Австралия ирански проповедник Ман Харон Монис взе 17 заложници в кафене в центъра на Сидни. Той и двама от пленниците бяха убити при полицейски щурм. През април 2015 г. полицията в Мелбърн задържа петима тийнейджъри, последователи на "Ислямска държава". Те планирали терористичен атентат в града.