Един хубав, професионален, доста оптимистичен разговор, в който накрая се намеси и Достоевски.

Така съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев резюмира резултата от срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров, в която участва и заместникът му в партията - здравният министър Петър Москов. След колегата на Москов от правосъдието - Христо Иванов, днес приповдигнат тон след разговора си с Цацаров демонстрираха и лидерите на ДСБ. Защото след срещата стана ясно едно - че и двете страни са "за" това промените в конституцията да минат още идната седмица, преди старта на едномесечната лятна ваканция на депутатите.

"На първо място се съгласихме за това, че разговорът за конституционните промени вече е изцяло на политическа плоскост. Професионалният разговор е проведен, прокуратурата е представила своето професионално виждане, което включва категорична подкрепа на идеите за разделяне на ВСС, на прекия избор на магистрати, както и на голяма част от другите предложени конституционни промени, а както и бележките по част от промените, и че прокуратурата оттук нататък не е участник в политическия разговор", посочи Кънев, цитиран от партийния пресцентър. И допълни:

"Нашата задача е да съберем 180 гласа в НС, прокуратурата нито помага, нито пречи за такава цел. От своя страна ние потвърдихме това, което вече неколкократно казвам – че политически намерения за промени в българската прокуратура няма."

Лидерът на ДСБ припомни вече известното - че предложенията, касаещи ВКП, са съгласувани с нея и че самият Цацаров отчита недостатъчна реформираност във водената от него структура.

"По тази част от проектозакона за съдебната власт ние нямаме разминавания. Има разминавания по други текстове, те имат чисто професионален характер, аз бих казал професионално-синдикален характер, доколкото съдиите и прокурорите не членуват в синдикати. Така че, един хубав, професионален наистина, за мен доста оптимистичен разговор, в който накрая се намеси и Достоевски, но това е отделна тема", посочи Кънев.

На въпрос дали след разговора вече смятат, че ще намерят подкрепата на нужните поне 160 гласа в парламента, Москов отговори:

"Всеки ден сме в разговори с политически сили, с различните участници в този диалог"

"Нека сега гледаме другата седмица, не към края на август и да гледаме към 180 гласа, не към 160", допълни Кънев.

Лидерът на ДСБ на няколко пъти отрече да има договорки за отпадане на спорни текстове срещу подкрепа в Народното събрание. 

"Никой не е поставял условия за подкрепа, измежду хората, които биха могли да подкрепят. Ако се събере необходимата подкрепа на първо четене, очевидно между първо и второ четене ще има много дълъг диалог и много пъти ще обсъждаме различни възможности", посочи той.

За срещата съобщиха и от прокуратурата като от там също посочиха, че измененията в основния закон трябва да минат през парламента възможно най-скоро.

"Главният прокурор подчерта, че всяко забавяне може да се отрази негативно на реформата в съдебната власт. Позицията му бе споделена от г-н Москов и г-н Кънев.", посочиха от ВКП.