Гърция е пред промени в кабинети и избори, пише в. "Вима".

Това ще стане в резултат на подкрепеното снощи от парламента споразумение с кредиторите, в замяна на което страната трябва да получи третия спасителен пакит.

Вотът показа дълбокия разрив между премиера Алексис Ципрас и Лявата платформа - крайно лявото крило в и без това крайно лявата партия СИРИЗА. 38 нейни депутати решиха да не подкрепят Ципрас въпреки призивите му. 32-ма от тях гласуваха против споразумението, а други шестима се въздържаха. 

При предстоящия ремонт на правителството да бъдат отстранени най-малко петима министри, опълчили се на премиера, твърди "Вима". Други петима вече подадоха оставки. Това са министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, вторият министър на труда Димитрис Стратулис, вторият министър на националната отбрана Костас Исихос, вторият министър по европейските въпроси Никос Хундис и вторият министър на финансите Надя Валавани.

Същевременно германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че ще подаде искане до парламента в Берлин за възобновяване на преговорите за трети спасителен заем на Гърция "напълно съзнателно", предаде Ройтерс. Той обаче допълни, че все още вярва, че временният Grexit може би ще е по-добър вариант.

"Ние сме с една крачка напред," каза Шойбле пред радио "Дойчланд функ", след като гръцкият парламент прие пакета от мерки за строги икономии, изискван от европейските партньори. 

Снощи в Атина имаше размирици. Протестиращи срещу споразумението мятаха коктейли Молотов, а полицията използва сълзотворен газ.