Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През февруари печалбата на българските банки се е увеличила със 77 млн. лв., като за първите два месеца на годината е достигнала 149 млн. лв., показват данните на БНБ. Така за трети пореден месец показателят отчита увеличение. Ръстът на печалбата се дължи основно на понижените разходи за обезценка на лоши кредити и свиването на разходите за лихви.

Според наскоро публикувани данни през февруари лихвите по депозити са рекордно ниски, като за гражданите средно те са 3,66% годишно.


Въпреки, че през февруари има леко съживяване на фирменото кредитиране, на ниво потребители отпускането на заеми остава вяло. Увеличението на корпоративните кредити с 369 млн. лв. (1%) е съпроводено със спад при другите сегменти на кредитния портфейл на банките. През февруари потребителските заеми са намалели с 23 млн. лв., а жилищните ипотечни кредити - със 17 млн. лева. Намаление има и при вземанията от некредитни институции - с 43 млн. лева.

 

Финансовото състояние на банковата система е стабилно, като към края на февруари коефициентът на ликвидност, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, е 26,69%. Неговата минимална стойност е 20%.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.