Парламентарната група на Реформаторски блок издига кандидатурата на Константин Пенчев за втори мандат за омбудсман на Република България.

Това гласи краткото съобщение, с което днес следобед от РБ съобщиха, че издигат сегашния омбудсман за втори мандат. Както вече е известно, по-рано през деня БСП очаквано номинира Мая Манолова за обществен защитник, а срокът за внасяне на кандидатури изтича в 18 ч.

Мандатът на Пенчев е до 20 октомври, а по закон следващият обществен защитник трябва да бъде избран до два месеца преди това, т.е. - до 20 август. Гласуването за омбудсман е тайно и за избран се смята този, който е събрал 50% плюс един от гласовете.

63-годишният бивш адвокат, съдия и народен представител досега даваше по-скоро индикации, че няма намерение да повтаря мандата - право, което по принцип има. Според "Дневник" в ГЕРБ не са мислили и няма да внасят свое предложение за омбудсман. От партията на Борисов се чуха критични гласове към Пенчев, който през 2010 г. беше избран на поста именно като номинация на ГЕРБ.

Той е вторият национален омбудсман в историята на България, след като през 2005 г. за първи път на новоучредения пост бе избран Гиньо Ганев.