Алексис Ципрас разчиства сметки с кредиторите и безогледно напада германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Същевременно с голяма доза разкаяние гръцкият премиер даде снощи двучасово интервю за гръцката национална телевизия ERT1 в навечерието на днешния съдбовен ден за Гърция - парламентът в Атина трябва да гласува исканите от кредиторите реформи, за да се отвори пътят към преговори по трети спасителен пакет за Атина.

“Поемам отговорността за всички грешки, които вероятно съм направил. Поемам отговорността за един текст, в който не вярвам, но го подписах, за да предотвратя катастрофа за страната и колапса на банките. В кризисни времена няма място за чистота на идеологията”, заяви Ципрас, намеквайки, че е бил принуден да отстъпи от идеологическите принципи на СИРИЗА.

Споразумението, постигнато в Брюксел след 17-часови преговори в нощта срещу понеделник, било следствие на огромния натиск срещу Гърция от страна на мощни държави.

“Този начин на упражняване на натиск не прави чест на европейските традиции. Нощта на срещата на върха на лидерите на държавите от Еврозоната в Брюксел беше лоша за Европа”, смята Ципрас.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле пристигнал в европейската столица с готов план за изхъврлянето на Гърция от еврото. Този план обаче се провалил. Шойбле от самото начало преследвал идеята за излизането на Гърция от Еврозоната, казал го в прав текст още през март т. г. на тогавашния гръцки финансов министър Янис Варуфакис.

“Шойбле искаше да излезем от еврото. Това не му се удаде. Тази Европа не е на господин Шойбле”, отсече гръцкият премиер.

Като се теглела обаче чертата, можело да се види, че за Гърция имало и нещо положително като резултат от преговорите. Още тази година предстояла дискусия по преструктурирането на камарата гръцки дългове, задавала се и инвестиционна програма в размер на 35 милиарда евро (по линия на ЕК – б. р.).

“Ако тези мерки бъдат осъществени, окончателно ще е отхвърлен един Grexit (излизане на Гърция от еврото – б. р.) и ще се създадат предпоставки за икономически растеж”, смята Ципрас.

Той призозава от телевизионния екран съпартийците си да гласуват днес в парламента с “да” – одобрение на условията на кредиторите за провеждане на реформи срещу трети спасителен пакет за Атина: “Сега всеки е длъжен да поеме своята лична отговорност!”

Ципрас оповести, че малко преди интервюто му неговото правителство е внесло в парламента първите законопроекти относно провеждане на реформи и налагане на мерки по свиването на държавните разходи.

Днес предстои дебат по първия пакет от законопроектите в съответните парламентарни комисии, след това и в пленарна зала. Очаква се поименното гласуване да започне довечера около полунощ.

Прогнозите сочат, че много от депутатите от “СРИЗА” ще гласуват с “не”. Според сведомени броят на “отцепниците” щял да е около 60. Ципрас обаче може да разчита на гласовете на опозицията.

“Ще направя всичко по силите си, за да гарантирам единството на партията”, врече се по време на интервюто Ципрас.

За времето след вота в парламента той изключва както ремонт на кабинета, така и предсрочни общи избори.

Все пак той направи известна уговорка по собствената си съдба на премиер: “След края на тази процедура (гласуването в парламента – б. р.) ще видя как да продължа. Най-важното сега е държавата да се стабилизира. На никого обаче няма да опирам нож до гърлото.”

На въпрос докога гръцките банки ще са затворени, той отговаря: “Банките не могат да бъдат отворени на мига. Нужно е да се постигне окончателно споразумение с кредиторите и подкрепата на Европейската централна банка.”

Гърците в мнозинството си са за приемането на исканите от кредиторите реформи. Представително социологическо проучване, публикувано снощи на интернет страницата на в. “Вима” сочи, че 70 на сто са “за”. Почти половината от запитаните обаче – 48,7 на сто, са на мнение, че партньорите от Еврозоната не са проявили разбиране към проблемите в Гърция. Обратно – 44,4 на сто смятат, че вината за налагането на нови, още по-сурови изсквания спрямо Атина носи гръцкото правителство и че те са следствие от неговите грешки.

Междувременно бе съобщено, че заместник-министърката на финансите Надя Валавани е подала оставка. Тя беше дясна ръка на финансовия министър Янис Варуфакис, също оттеглил се от поста.

Като причина кадърът на СИРИЗА е посочила, че съвестта не й позволява да подкрепи поставените от международните кредитори сурови условия за икономии.

"Алексис, не мога повече да продължа да изпълнявам задълженията си", е написала Валавани в писмо до Ципрас.