Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Алексис Ципрас разчиства сметки с кредиторите и безогледно напада германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Същевременно с голяма доза разкаяние гръцкият премиер даде снощи двучасово интервю за гръцката национална телевизия ERT1 в навечерието на днешния съдбовен ден за Гърция - парламентът в Атина трябва да гласува исканите от кредиторите реформи, за да се отвори пътят към преговори по трети спасителен пакет за Атина.

“Поемам отговорността за всички грешки, които вероятно съм направил. Поемам отговорността за един текст, в който не вярвам, но го подписах, за да предотвратя катастрофа за страната и колапса на банките. В кризисни времена няма място за чистота на идеологията”, заяви Ципрас, намеквайки, че е бил принуден да отстъпи от идеологическите принципи на СИРИЗА.

Споразумението, постигнато в Брюксел след 17-часови преговори в нощта срещу понеделник, било следствие на огромния натиск срещу Гърция от страна на мощни държави.

“Този начин на упражняване на натиск не прави чест на европейските традиции. Нощта на срещата на върха на лидерите на държавите от Еврозоната в Брюксел беше лоша за Европа”, смята Ципрас.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле пристигнал в европейската столица с готов план за изхъврлянето на Гърция от еврото. Този план обаче се провалил. Шойбле от самото начало преследвал идеята за излизането на Гърция от Еврозоната, казал го в прав текст още през март т. г. на тогавашния гръцки финансов министър Янис Варуфакис.

“Шойбле искаше да излезем от еврото. Това не му се удаде. Тази Европа не е на господин Шойбле”, отсече гръцкият премиер.

Като се теглела обаче чертата, можело да се види, че за Гърция имало и нещо положително като резултат от преговорите. Още тази година предстояла дискусия по преструктурирането на камарата гръцки дългове, задавала се и инвестиционна програма в размер на 35 милиарда евро (по линия на ЕК – б. р.).

“Ако тези мерки бъдат осъществени, окончателно ще е отхвърлен един Grexit (излизане на Гърция от еврото – б. р.) и ще се създадат предпоставки за икономически растеж”, смята Ципрас.

Той призозава от телевизионния екран съпартийците си да гласуват днес в парламента с “да” – одобрение на условията на кредиторите за провеждане на реформи срещу трети спасителен пакет за Атина: “Сега всеки е длъжен да поеме своята лична отговорност!”

Ципрас оповести, че малко преди интервюто му неговото правителство е внесло в парламента първите законопроекти относно провеждане на реформи и налагане на мерки по свиването на държавните разходи.

Днес предстои дебат по първия пакет от законопроектите в съответните парламентарни комисии, след това и в пленарна зала. Очаква се поименното гласуване да започне довечера около полунощ.

Прогнозите сочат, че много от депутатите от “СРИЗА” ще гласуват с “не”. Според сведомени броят на “отцепниците” щял да е около 60. Ципрас обаче може да разчита на гласовете на опозицията.

“Ще направя всичко по силите си, за да гарантирам единството на партията”, врече се по време на интервюто Ципрас.

За времето след вота в парламента той изключва както ремонт на кабинета, така и предсрочни общи избори.

Все пак той направи известна уговорка по собствената си съдба на премиер: “След края на тази процедура (гласуването в парламента – б. р.) ще видя как да продължа. Най-важното сега е държавата да се стабилизира. На никого обаче няма да опирам нож до гърлото.”

На въпрос докога гръцките банки ще са затворени, той отговаря: “Банките не могат да бъдат отворени на мига. Нужно е да се постигне окончателно споразумение с кредиторите и подкрепата на Европейската централна банка.”

Гърците в мнозинството си са за приемането на исканите от кредиторите реформи. Представително социологическо проучване, публикувано снощи на интернет страницата на в. “Вима” сочи, че 70 на сто са “за”. Почти половината от запитаните обаче – 48,7 на сто, са на мнение, че партньорите от Еврозоната не са проявили разбиране към проблемите в Гърция. Обратно – 44,4 на сто смятат, че вината за налагането на нови, още по-сурови изсквания спрямо Атина носи гръцкото правителство и че те са следствие от неговите грешки.

Междувременно бе съобщено, че заместник-министърката на финансите Надя Валавани е подала оставка. Тя беше дясна ръка на финансовия министър Янис Варуфакис, също оттеглил се от поста.

Като причина кадърът на СИРИЗА е посочила, че съвестта не й позволява да подкрепи поставените от международните кредитори сурови условия за икономии.

"Алексис, не мога повече да продължа да изпълнявам задълженията си", е написала Валавани в писмо до Ципрас.
 

Ключови думи

Коментари

s.barou

Ципрю е непохватна фурнаджийска лопата: един ден иска сънародниците му да гласуват с "не" едно предложение, щото било лошо; седмица-две по-късно - съпартиците му да гласуват с "да" едно много по-тежко предложение, за което се клел, че никога няма да се приеме. Сега плямпа, каквото му падне, защото вече нищо не зависи от него: ще стане това, което кажа "mutti" и нейния финансов министър. На Ципрю му остава само да козирува и да си облегчава душата с поредния фонтан от гръцки лъжи и клетви.

Имаше една чудесна карикатура: Ципрю се дави, хвърлят му пояс -- той вика охи, жилетка -- пак охи, лодка -- охи, въже -- охи. Накрая кандисва на един камък.

Развеселен

кофти е като изтрезняваш от махмурлука

не знам

просто Шойбле пресоли манджата и трябва да подаде оставка, ако днес гръцкия парламент прояви разум. Това е моето мнение, за да може да продължим напред. А Ципрас много да не знае, защото той е следващия, който ще подава оставка!

Развеселен

Д-р Шойбле е оцелявал среща с асасин психопат. Ще преживее и Альошката Ципрас, споко

До “не знам”

Явно, че не знаете, щом в главата Ви се върти оставка на Шойбле. Той е немски, а не гръцки министър! И е длъжен да защитава интересите на Германия. Ако не беше размахал заплахата за Grexit, нямаше да се стигне до споразумение. Ако парламентът в Атина довечера каже «не», то си е за сметка на гърците. Не може цяла Европа, включително бедна България, да им налива пари, а заплатите и пенсиите им да са в пъти по-високи не само от нашите!Да не говорим, че не плащат данъци. Ако ние не подадем или си сбъркаме данъчната декларация с 1 стотинка, хоп глоба от 500 евро.

висок

Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, комунист, сиризист! това е градацията! Абе келеш, нали крякаше на площада- "гласувайте с НЕ и след 48 часа ще имаме споразумение, пари, отворени банки, узо и сиртаки"!!! Върха на наглоста ще бъде ако герберите клекнат и дадат пари на Гърция, ББ ще изгуби следващите избори!

al

Тази Европа е на този,който има и дава пари-т.е. на Шойбле.

гръцки простаки

Ей комуниста си е комунист. Така па иначе. Никакви пари за тези боклуци. Само говорят какво ще получат, но никога какво трябва да направят...

Мария Зангова

ЕС и Еврозаната не са на г-н Шойбле, но не са и на г-н Ципрас.Натиск може и да е имало, но има и сравнително добро решение за Гърция.

Варуфакис

Къде е кир Кабакциев? Засто не коментира това: “Поемам отговорността за всички грешки, които вероятно съм направил. Поемам отговорността за един текст, в който не вярвам, но го подписах, за да предотвратя катастрофа за страната и колапса на банките. В кризисни времена няма място за чистота на идеологията”, заяви Ципрас. / Ципрас се разкайва, Кабакциев мълци. Засто бе, Кабакциев? Засто бе, малака?

А, има някаква грешка господин Ципрас, нали бившия му финмин Варуфакис се самопризна оня ден пред британски вестник, че в джоба си имал даже два плана за Grexit, но не го подкрепили гръцките министри. Те да се благодарят, че UK не е в еврозоната...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.