Европейската комисия днес размаха възможност за ускорено еврофинансиране от 35 милиарда евро за Гърция до 2020 година при привилегировани условия, ако парламентът ѝ приеме постигнатата с кредиторите сделка за трета помощна програма срещу болезнени икономии и реформи.

Заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис и комисарката по регионалното развитие Корина Крецу обявиха подробности за плана в навечерието на дебати и решаващо гласуване в сряда вечер по програмата и свързани с нея закони от депутатите в Атина.

Комисията предлага Гърция да продължи да получава финансиране за проекти от изтеклия бюджетен период 2007-2013 година, крайният срок за което изтича тази година. По тях делът на нейното държавно съфинансиране ще бъде сведен до 0 процента, докато минималното за другите държави е 15 на сто. Това би спестило на гръцкия бюджет разходи от 2 милиарда евро и би му осигурило веднага ликвидност от 500 милиона евро, се казва в съобщение на Комисията.

Освен това тя се ангажира да увеличи авансовото финансиране по проекти от новата многогодишна финансова рамка (2014 - 2020 година) със 7 на сто в сравнение със сега.

Сумата от 35 милиарда евро така или иначе е била вече предвидена за Гърция в бюджета на ЕС до 2020 година, посочиха Домбровскис и Крецу. Новото е, че Комисията подобрява условията за усвояването им, като ускорява и увеличава авансовите плащания, намалява и отчасти напълно изключва държавното съфинансиране и се ангажира с повече техническа помощ.

Очаквайте подробности.