Двама от подуправителите на Искров ще останат в БНБ на същия пост, съобщи новият гуверньор на банката Димитър Радев, избран преди минути. 

"Първата ми задача утре сутринта ще бъде да внеса номинациите на подуправители на БНБ. И тъй като този въпрос беше поставен многократно, независимо, че това пак ще е в малко нарушение на процедурите, тъй като не съм встъпил в длъжност, ще обявя техните имена. Новите подуправители ще бъдат старите подуправители - Калин Христов, Димитър Костов. Нов подуправител ще бъде Нина Стоянова," обяви Радев на трибуна в парламента.

Калин Христов ще продължи да оглавява уплавление "Емисионно", Димитър Костов - банковия надзор, а Нина Стоянова, доскорошен главен юрист на БНБ, ще поеме банковото управление.

По-рано днес ДПС излязоха от пленарната зала в знак на протест, че не бе прието предложението им кандидатите за поста управител да разкрият предварително номинациите си за подуправител. Лидерът на Движението Лютви Местан заяви, че това ще покаже прозрачност, и че подуправителите имат много власт и вървят в комплект с управителя.

Радев описа в детайли първия си работен ден. След внасянето на номинациите, ще има кратка церемония, на която ще поеме щафетата от Иван Искров, а после му предстоят срещи с Управителния съвет, директорите, бивши управители.

"Първо ще инспектирам създадената организация за наблюдение и реакция на ситуацията в Гърция, и второ, ще разпределя задачите във връзка с изпълнението на плана за действие, чиито основни елременти представихме при изслушванията в НС," каза още той.

Новият управител на БНБ благодари на медиите за коректното отразяване на темата.

"Искам да ви уверя, че БНБ ще провежда политика на открит конструктивен диалог с медиите. Той, поне от страна на банката, ще се базира изцяло на критериите за прозрачност и публичност, приети в Европейската Централна банка и системата на европейските банки," каза Радев в заключение.